02 octombrie 2019

Sursa: mil.gov.ua

  Pe 2 octombrie, Ministerul Apărări din Ucraina a emis un comunicat  destinat informării trupelor privind modul de desfășurare a procesului de retragere pentru separarea trupelor în Donbas.

 

Conform comunicatului, procesul de desfășurare a trupelor în secțiuni separate ale liniei de contact are ca scop păstrarea vieții și sănătății personalului armatei ucrainene și prevenirea amenințărilor la adresa populației civile care locuiește în zona de prim risc.

 

În primul rând, vor fi create zone de securitate pentru activitatea organizațiilor umanitare și de securitate internaționale și se va permite schimbul de teritorii. Prin urmare, se consideră că condițiile de viață ale locuitorilor din zonă se vor îmbunătăți semnificativ.

 

Secțiunile vizate au o lungime de aproximativ 3 km (din cei 410 km ai liniei totale de demarcație). Forțele Armate ale Ucrainei sunt pregătite din punct de vedere tehnic pentru procesul de desfășurare, cu respectarea tuturor angajamentelor, și vor face tot posibilul pentru a preveni pierderile din rândul militarilor ucraineni și pentru a proteja oamenii, se arată în comunicat.

 

„De ce se desfășoară procesul de retragere? În ce condiții "

 Procesul de retragere pentru separare a trupelor (forțelor) este pus în aplicare în cadrul acordurilor încheiate în anii precedenți la Minsk: Protocolul din 5 septembrie 2014, Memorandumul din 19 septembrie 2014 și setul de măsuri pentru punerea în aplicare a acordurilor de la Minsk din 12 februarie 2015.

 

În 2016, a fost semnată o decizie-cadru a Grupului Trilateral de Contact privind separarea forțelor și mijloacelor în trei secțiuni, în proximitatea localităților Zolote, Petrovskoe și Stanytsia Lugansk. Implementarea acesteia este în prezent în curs de realizare.

 

Retragerea se efectuează pe o adâncime de un km de linia de demarcație și va avea loc în oglindită, adică de ambele părți simultan. Condiția de bază pentru începutul retragerii trupelor este respectarea regimului încetării focului în secțiunea de retragere, timp de șapte zile.

 

Procesul de retragere a trupelor se va desfășura secvențial, în două etape: prima etapă - retragerea forțelor și mijloacelor de luptă din ambele părți, a doua - distrugerea lucrărilor genistice și deminarea ulterioară a teritoriilor.

 

Dacă nu sunt îndeplinite aceste condiții, desfășurarea trupelor încetează, se mai precizează în comunicat.

 

Pe 2 octombrie, prima etapă de retragere a fost finalizată în Stanytsia Lugansk, iar procesul de distrugere a lucrărilor genistice este în desfășurare. Pentru a se asigura că nu mai sunt trupe dislocate pe acest segment, observatorii Misiunii de Monitorizare a OSCE desfășoară activități specifice, în timp ce procesul de retragere este controlat de reprezentanți ai Centrului comun de control al încetării focului și de stabilizare a liniei de demarcație. 

 

Următoarele secțiuni de retragere vor fi Zolote și Petrovskoe.

 

"Ce se va întâmpla cu civilii?"

 Forțele Armate ale Ucrainei, pentru care siguranța vieții cetățenilor are o importanță extremă, va continua să sprijine populația civilă, se menționează în comunicat. În special, unitățile de cooperare civil-militară vor continua să coopereze cu autoritățile locale în implementarea proiectelor umanitare în curs, astfel încât cetățenii Ucrainei din zonele de separare să aibă asigurate elementele necesare traiului. În plus, proiectele de refacere a infrastructurii vor continua.

 

"Dacă cealaltă parte revine la pozițiile sale?"

 În planificarea procesului de retragere, comanda Forțelor Armate Ucrainene a considerat diferite scenarii, inclsiv situația în care trupele inamice ignoră acordurile și încearcă să se întoarcă la pozițiile deținute anterior. În acest caz armata ucraineană are planuri pentru a acționa adecvat.

 

Problema protejării civililor în zonele ostilităților este și va rămâne o prioritate pentru militarii ucraineni, se reamintește în mesajul ministerului. Cunoscând prețul și eforturile depuse pentru menținerea fiecărui metru de pământ ucrainean, personalul militar al Forțelor Armate din Ucraina rămâne în stare ridicată de pregătire de luptă pentru a apăra integritatea teritorială și suveranitatea Ucrainei. Armata va continua să apere suveranitatea țării, facilitând totodată restabilirea integrității teritoriale a Ucrainei prin mijloace diplomatice, se precizeză în finalul comunicatului.

 

Comentariu BSMAP: Situația actuală nu reprezintă prima încercare de separare a forțelor și mijloacelor la linia de contact, chiar pe cele trei segmente menționate în comunicat. Retragerea trupelor a avut loc în apropiere de Zolote la 1 octombrie 2016 și în apropiere de Petrovskoe la 7 octombrie 2016, dar a fost de scurtă durată. Retragerea forțelor în Stanytsia Luhanska a fost amânată, din cauza neîntreruperii bombardamentelor.

 

 

 

Ucraina a început procesul de retragere pentru separarea trupelor la linia de contact, în Donbas

Black Sea 

Military Activities Picture

https://psihologiepitesti.wordpress.com/

  1. ro

EVENIMENTE