17 septembrie 2020

Sursa: ukrmilitary.com

Surse media locale și naționale ucrainene au informat că, pentru punerea în aplicare a noului program de dezvoltare a Forțelor Aeriene din Ucraina, care prevede în principal constituirea a 5-6 baze aeriene și a 15-20 de aerodromuri operative, au început lucrările de reabilitare a aerodromurilor militare dezafectate.

 

În urmă cu câteva zile, personal din cadrul unui batalion de geniu specialitatea aerodromuri și ai Comenduirii 25 a Forțelor Aeriene ucrainene, au început reabilitarea aerodromului militar din localitatea Dubno, regiunea Rovno.

 

Potrivit specialiștilor în logistică din cadrul Comandamentului Aerian ”Vest”, reabilitarea aerodromului nu este una ușoară, fiind vorba inclusiv despre restabilirea infrastructurii de comunicații. În prezent se desfășoară activitățile de reparare a pistei de decolare-aterizare. 

 

Conform planului de dezvoltare a Forțelor Aeriene Ucrainene, componenta de zbor urmează să fie concentrată pe un nucleu constituit din 5-6 baze aeriene, întrucât se consideră că acest model de organizare permite asigurarea acoperirii optime a spațiului aerian ucrainean și reducerea costurilor legate de menținerea forțelor și mijloacelor de aviație la un nivel ridicat de pregătire pentru luptă. În acest sens, aerodromurile militare din Starokonstantinov și Ozerne vor reprezenta proiecte pilot.

 

Concomitent, pentru asigurarea manevrabilității, flexibilității operaționale și rezervei, conducerea militară ucraineană a stabilit că este necesară menținerea operativă a încă 15-20 de aerodromuri militare (n.a. asimilate în terminologia militară ucraineană unor “comendaturi”). Acestea vor fi menținute în stare operațională pentru a permite decolarea și aterizare avioanelor și elicopterelor de luptă și de transport în cadrul diferitelor acțiuni de luptă sau de relocare pe direcții operative de interes. Aerodromul din Dubno, care în urmă cu 20 de ani deservea un regiment de aviație înzestrat cu avioane de bombardament Su-24, reprezintă o astfel de facilitate.

 

Surse oficiale ucrainene menționează că, în viitorul apropiat, activitatea de reabilitare a aerodromurilor va fi sprijinită inclusiv de guvernul SUA, care va trimite în Ucraina echipamente moderne special destinate construcției infrastructurii aeronautice.

 

Comentariul autorului: Ucraina deține o mulțime de aerodromuri dezafectate care, teoretic, pot asigura componenta secundară a infrastructurii de aviație, necesară realizării acestei noi viziuni de reformare a Forțelor Aeriene. Principala problemă o reprezintă faptul că cea mai mare parte dintre acestea sunt într-o stare avansată de degradare, iar posibilitățile de reabilitare sunt extrem de scăzute raportate la necesitățile reale.

Foarte probabil, chiar și cu sprijinul americanilor (care, așa cum s-a văzut pe timpul participării la construcția Centrului de operații maritime din Oceakov, întâmpină probleme în astfel de cooperări cu partea ucraineană) cele 15-20 de aerodromuri vor fi toate operaționale peste cel puțin 10 ani. 

 

 

 

Ucraina a început reabilitarea aerodromurilor militare dezafectate

Black Sea 

Military Activities Picture

https://psihologiepitesti.wordpress.com/

  1. ro

EVENIMENTE