19 iunie 2020

Sursa: ukrmilitary.com

 Pe 17 iunie, în poligonul de coastă “Alibey” din regiunea ucraineană Odesa, a fost executată o nouă lansare-test cu sistemul RK-360MȚ "Neptun” de lansare a rachetelor de croazieră antinavă R-360. 

 

În cadrul testului efectuat cu o unitate de foc, a fost lovită cu succes o țintă navală de suprafață situată la distanța de 80 km.

 

“Lansarea, la care s-a lucrat cu produse de luptă, a reprezentat etapa finală a întregului set de teste ale complexului Neptun. Testarea a avut succes, ambele produse și-au atins țintele. Condițiile de testare ale întregului complex au fost diferite. Temperatură, fluctuații ale condițiilor meteorologice etc. S-a verificat funcționarea comunicațiilor complexului, sarcina de zbor a produsului etc. Țintele au fost jucate de nave-țintă situate la o distanță de aproximativ 80 km. Condițiile de lansare au fost normale. În calitate de producător, suntem gata să trecem la producția de serie a acestor complexe și să le furnizăm Forțelor Armate. Problema armamentului este de acum una birocratică și legislativă, care ține de clientul principal”, a declarat directorul general al Întreprinderii de Stat „Biroul de proiectare Luch”, din Kiev, Oleg Korostelov.

 

Acesta a mai precizat că, din punct de vedere al utilizării, sistemul este destul de facil, ceea ce va permite ca instruirea echipajelor pentru utilizarea acestuia să nu dureze mai mult de 3 luni. În final, Oleg Korostelov  a mai adăugat că biroul de proiectare a început deja lucrul la variantele sistemului “Neptun” instalat pe platforme navale și aeriene.

 

Comentariu BSMAP: Anterior au mai avut loc două lansări-test cu sistemul de rachete antinavă RK-360MȚ "Neptun”. Prima lansare a avut loc pe 5 aprilie 2019, iar cea de-a doua pe 3 aprilie 2020.

Inițial, livrarea primelor complexe către Forțele Navale ale Ucrainei era planificată pentru luna decembrie 2019. Ulterior, a fost vehiculată informația (03.04.2020, pagina de facebook a secretarului Consiliului Național de Securitate și Apărare al Ucrainei, Oleksiy Danilov) că ministerul ucrainean al apărării intenționează să achiziționeze în 2020 aproximativ 3.000 de sisteme de rachete, în valoare de peste 2,4 miliarde de grivne (aproximativ 95 milioane USD). Foarte probabil este o exagerare atât în ceea ce privește numărul sistemelor, cât și prețul de achiziție, care ar fi de aproximativ 32.000 USD pe sistem. Informația corectă este, probabil, că ministerul ucrainean al apărării dorește să achiziționeze 3.000 de rachete R-360 (1.500 de unități de foc) începând cu anul 2020, iar pentru anul 2020 are alocată suma de 2,4 miliarde de grivne (aproximativ 95 milioane USD). Chiar și așa, având în vedere că testele finale s-au desfășurat după jumâtatea anului 2020, programul de achiziții va fi în cel mai bun caz întârziat cu un an.

 

Ucraina a încheiat faza de testare a sistemului de rachete antinavă RK-360MȚ "Neptun"

Black Sea 

Military Activities Picture

https://psihologiepitesti.wordpress.com/

  1. ro

EVENIMENTE