16 februarie 2020

Sursa: ria.ru, remnmilitaryblog.com

Agenția de presă rusă RIA Novosti a informat, pe 15.02.2020, citând o declarație a lui Andrei Zagorodniuk, ministrul ucrainean al apărării, că Ucraina a propus României intensificarea cooperării în domeniul naval militar pentru “contracararea mai eficientă a amenințărilor comune din Regiunea Mării Negre”.

 

“Ambele state sunt îngrijorate de acțiunile amenințătoare ale Federației Ruse în Marea Neagră”, a scris ministrul pe canalul său Telegram.

 

Zagorodniuk a precizat că, în timpul întâlnirii cu ministrul român al apărării, Nicolae-Ionel Ciucă, la conferința de la Munchen privind politica de securitate, a fost analizată posibilitatea schimbului de informații despre situația aeriană și navală din Marea Neagră.

 

“Acest lucru ne va permite să reacționăm mai bine la amenințările comune din regiune”, a spus ministrul.

 

Potrivit declarațiilor sale, partea ucraineană a propus Bucureștiului executarea de exerciții militare comune și extinderea activităților batalionului internațional de geniu Tisa.

 

Zagorodniuk și-a exprimat speranța că partea română va susține intenția Ucrainei de a se alătura Programului de oportunități îmbunătățite al NATO.

 

Anterior, autoritățile de la Kiev și Tbilisi s-au adresat Organizației navale internaționale cu o plângere privind activitățile ilegale ale Federației Ruse, care se presupune că interferează cu operațiunile de căutare și salvare în Marea Neagră și Marea Azov. După cum se arată pe pagina de Facebook a Ambasadei Ucrainei în Marea Britanie, acest document a fost sprijinit de delegațiile statelor Uniunii Europene și de către SUA.

 

Comentariu remnmilitaryblog.com: Partea ucraineană încearcă să-și găsească aliați, îndeosebi în rândul statelor din fosta URSS și foste membre ale Tratatului de la Varșovia, pentru contracararea acțiunilor Federației Ruse în Regiunea Mării Negre (inclusiv în Marea Azov). Acest lucru este cu atât mai necesar cu cât se pare că sprijinul puternic acordat în ultimii ani de către SUA și Marea Britanie s-a mai temperat.

Însă, ținând cont de consolidarea din ultimii ani a prezenței Federației Ruse în regiune, un astfel de obiectiv va fi greu de atins.

Prin mișcarea strategică de integrare a Peninsulei Crimeea și de construire ulterioară a podului peste Strâmtoarea Kerci, Federația Rusă a preluat controlul aproape total asupra Mării Negre. Aceste decizii politice și economice au fost dublate de creșterea potențialului militar al Flotei ruse din Marea Neagră, în înzestrarea căreia au fost introduse 14 nave de suprafață și submarine noi, dotate cu complexe de rachete de croazieră de tip Kalibr. În plus, în anii următori, este planificată dublarea numărului de platforme purtătoare de rachete de acest tip.

În concluzie, se poate aprecia că o întărire a cooperării navale în Marea Neagră dintre Ucraina și România ar putea contribui la o cunoaștere mai bună a situației din regiune, dar nu și la o reacție adecvată la amenințările generate de Federația Rusă. Nici România și nici Ucraina nu dispun de mijloacele necesare pentru contracararea pericolului rusesc în zonă. Din păcate, nici sprijinul oferit de aliații României din cadrul NATO nu este unul substanțial și suficient. Mai ales în condițiile în care, Turcia, un stat cu un rol cheie în Regiunea Mării Negre, pare să balanseze în ultima perioadă mai mult către Moscova decât către Washington.

 

 

Ucraina a propus României contracararea comună a Federației Ruse la Marea Neagră

Black Sea 

Military Activities Picture

https://psihologiepitesti.wordpress.com/

  1. ro

EVENIMENTE