25 aprilie 2019

Sursa: defence-ua.com

 Potrivit serviciului de presă al Ministerului Dezvoltării Economice și Comerțului din Ucraina, în ședința de miercuri 24 aprilie, guvernul a decis denunțarea Acordului privind asigurarea reciprocă a integrității secretelor interstatale în domeniul protecției juridice a invențiilor și a Acordului de comparare metodologică și de creare a unei baze statistice comune a Uniunii Economice constituite în cadrul cadrul Comunității Statelor Independente (CSI) .

 

Cel mai important dintre acestea, Acordul privind asigurarea reciprocă a integrității secretelor interstatale în domeniul protecției juridice a invențiilor, semnat la Almaty (Kazahstan, localitate cunoscută și ca Alma-Ata din perioada sovietică, în care a fost capitala țării) la 4 iunie 1999, a fost elaborat în scopul asigurării protecției juridice a invențiilor secrete create în URSS.

 

"Azi, nu mai există nici o relație juridică în acest domeniu între statele semnatare. Acest acord, ca întreg, este depășit și nu mai corespunde situației actuale a relațiilor economice dintre țările CSI", a declarat serviciul de presă al guvernului ucrainean.

 

În ceea ce privește Acordul privind compararea metodologică și stabilirea unei baze statistice comune a Uniunii Economice constituite în cadrul CSI, semnat tot la Almaty, pe 10 februarie 1995, acesta și-a pierdut de multă vreme valoarea și nu a mai fost pus în practică de mai mulți ani de către Ucraina.

 

Conform hotărârii guvernului, Ministerul Afacerilor Externe al Ucrainei va informa Comitetul Executiv al CSI în conformitate cu procedura stabilită privind încetara acordurilor menționate, pentru Ucraina.

 

Comentariu BSMAP: În general funcționarea acordurilor fără impact direct asupra aspectelor economice sau de securitate din cadrul CSI nu au fost respectate. Situația s-a datorat în principal faptului că, la modul general, responsabilitaea relațiilor din CSI a fost lăsată în seama Rusiei, ca parte inițiatoare și catalizatoare, iar aceasta a manifestat un interes inconstant în finanțarea și menținerea multitudinii de mecanisme create în timp în cadrul Comunității.

Cel mai probabil, Ucraina putea să treacă fără probleme peste aceste acorduri și așa depășite și nerespectate. Denunțarea acestora însă are un caracter simbolic și subliniază în principal decizia de rupere a oricăror relații cu structura creată în jurul Rusiei și meținerea "parcusului european".

 

 

 

 

 

 

 

 

Ucraina denunță două acorduri încheiate cu Comunitatea Statelor Independente

Black Sea 

Military Activities Picture

  1. ro

EVENIMENTE