16 iulie 2019

Sursa: zakon.rada.com, 112.international

  Pe 16 iulie a intrat în vigoare Legea nr. 2704-VIII privind utilizarea limbii ucrainene ca limbă de stat, însă nu toate prevederile legii vor intra în vigoare la această dată, cele mai profunde dintre acestea fiind aplicate în următorii zece ani.

 

Legea va influența o serie de domenii ale vieții publice, precum activitatea centrală de stat și a autorităților locale, justiția, forțele armate, activitățile în zona de frontieră, alegerile și referendumurile, educația, știința, cultura și televiziunea.

 
Pe 25 aprilie, Rada Supremă a Ucrainei a adoptat (în a doua lectură) proiectul de Lege nr. 5670-d privind asigurarea funcționării limbii ucrainene ca limbă de stat. Statutul limbii de stat a Ucrainei va fi consolidat pe parcursul următorilor zece ani, când guvernul va implementa programul început în acest sens.

 
La mai puțin de o lună, pe 18 mai, mai multe surse au informat că reprezentanții Rusiei la ONU au cerut președintelui Consiliului de Securitate să organizeze o sesiune specială pe tema adoptării legii în Rada Supremă a Ucranei. Cu toate acestea, CS al ONU a negat existența unui dialog cu Rusia pe tema acestei legi.

 

Comentariu BSMAP: Legea este, de asemenea, contestată și de România și Ungaria, în special în părțile care afectează protecția limbilor minorităilor naționale. Reacția Ucrainei este atât de fermă, încât a anunțat că, dacă nu vor fi revizuite aceste aspecte, va face uz de dreptul de veto pentru a împiedica demersul Ucrainei de aderare la NATO.

 

Ucraina: Din 16 iulie a intrat în vigoare Legea privind utilizarea limbii de stat 

Black Sea 

Military Activities Picture

https://psihologiepitesti.wordpress.com/

  1. ro

EVENIMENTE