12 februarie 2020

Sursa: ukrmlitary.com

 Rada Supremă a Ucrainei analizează legalizarea companiilor militare private, proiect de lege cu denumirea de ”În slujba poporului”.

 

Proiectul de lege cu Nr.3005 a fost depus de Olga Vasilievska SMALIUK, deputat din partea partidului ”Slujitorul Poporului”, pe 04.02.2020.

 

Scopul documentului constă în reglementarea legislativă și înființarea subiecților cu atribuții de consultanță militară. Astfel, se reglementează acțiunea de angajare a persoanelor cu experiență militară ridicată, a veteranilor de război, participanților la operația antiteroristă,   a militarilor rezerviști și a foștilor angajați ai organelor de menținere a ordinii de drept. 

 

Conform notei explicative a proiectului delege, rolul consultanților  militari în domeniul militar, politic și economic pe mapamond devine din ce în ce mai important. Se utilizează din ce în ce mai des concepte precum ”privatizarea războiului”, ”externalizare militară”, ”deznaționalizare militară” și ”companii militare private” (PVK). 

Pe parcursul celor patru ani de agresiune rusă din estul Ucrainei, au apărut specialiști în domeniul militar. În consecință, pentru a putea fi valorificate abilitățile și deprinderile acestora, este necesară reglementarea activității de consultanță militară.

 

Ca exemplu, în Irak, consultanții militari sunt remunerați cu sume cuprinse între 100 și 1000 USD pe zi, în funcție de specializarea și misiunile pe care le îndeplinesc. Țări pecum SUA, Africa de Sud, Marea Britanie, Germania, Elveția și China au adoptat legi care reglementează  activitatea celor care desfășoară acțiuni de consultanță militară. Cu toate acestea, în Ucraina, deși există companii private care activează în acest domeniu, funcționare acestora nu este reglementată. Specialiștii militari ucraineni acționează cu rol de consultanți militari în operații militare propriu-zise, fără să beneficieze de garanțiile sociale adecvate.

 

Întrucât se consideră că cetățenii ucraineni sunt dezavantajați din acest punct de vedere, principalele obiective ale acestei legi sunt:

- crearea posibilității ca persoanele care au statut de veteran de război, participanți la acțiuni de luptă sau foști angajați ai organelor de menținere a ordinii de drept să aibă dreptul la muncă;

- asigurarea drepturilor și intereselor subiecților participanți la activitatea de consultanță militară;

- asigurarea controlului de stat asupra activității de consultanță militară;

- dezvoltarea și perfecționarea domeniului de acordare a serviciilor militare.

 

Această lege, la a cărei elaborare au participat comandanți ai batalioanelor de voluntari și personal direct implicat în Operația Antiteroristă (ATO), are ca scop rezolvarea parțială a problemelor enumerate anterior. În principiu, prin această lege, se propune acordarea  acestor servicii exclusiv în afara țării, eliminându-se posibilitatea de înființare a ”armatelor private” în interiorul țării. De asemenea, proiectul de lege permite subiecților care desfășoară activități de consultanță militară importul și exportul, în condițiile legilor ucrainene și a dreptului internațional, de arme de foc, muniții și dispozitive specifice pentru îndeplinirea obligațiilor contractuale.

 

Legea va reglementa toate activitățile de consultanță militară, plecând de la înființarea unor astfel de entități, obținerea de licențe pentru servicii militare și de Securitate, circulația armelor de foc, munițiilor explozibililor și, de asemenea, controlul statului asupra acestora. Activitatea subiecților în acest domeniu va beneficia de garanții de protecție socială și juridică a personalului și fondatorilor și, de e, în ce privește închiderea acestor companii.

 

Proiectul prevede și înființarea unui Registru unic de înregistrare și control al circulației armelor, munițiilor și dispozitivelor care fac obiectul activităților de consultanță militară.

 

 Ucraina intenționează legalizarea activităților companiilor militare private

Black Sea 

Military Activities Picture

https://psihologiepitesti.wordpress.com/

  1. ro

EVENIMENTE