Surse: mil.gov.ua, mil.in.ua, 112.international

  Potrivit siteului oficial al Ministerului Apărrii din Ucraina, în perioada 22-24 mai vor avea loc lansări test ale rachetelor Vilkha și Neptun. Activitatea se va desfășura ca și în cazul testelor anterioare, într-nu raion maritim din zona Odesa.

 

Pentru desfășurarea în condiții de siguranță a activității și pentru facilitarea monitorizării rezultatelor lansărilor, a fost notificat un raion maritim care include Insula Șerpilor.

 

Potrivit programului de testare, vor avea loc lansări regulate cu complexele de rachete Vilkha-M și Vilkha-R. De asemenea, va fi lansată cel puțin o rachetă de croazieră LCD-360MTS Neptun cu cap de autoghidare (GSN) .

 

Înainte de lansare, GSN va fi testat separat la sol și în aer prin instalarea pe avion (elicopter), cu dezvoltarea diferitelor moduri de manevrare în înălțime, viteză și direcție.

 

Etapa preliminară a testelor rachetei Neptun a avut loc la 5 aprilie 2019 în aceeași zonă. În cadrul acesteia, racheta de croazieră a zburat 225 de kilometri la diferite altitudini și a schimbat traiectoria de zbor până la 180°.

 

Comentaru BSMAP: Raionul notificat de Forțele Armate ucraiene ajunge inclusiv în Zona Economică Exclusivă a României, însă acest lucru nu reprezintă o încălcare a normelor de drept internațional.

 Conform legislației internaționale, în zona economică exclusivă, toate statele beneficiaă de derptul la liberă navigație,  survol, instalare de cabluri și conducte submarine, precum și de libertatea de a folosi marea în alte scopuri licite pe plan internațional. În exercitarea drepturilor și în îndeplinirea obligațiilor ce le revin, în ZEE, statele vor ține seama în mod corespunzător de drepturile și obligațiile statului riveran și vor respecta legile și reglementările adoptate de acesta în măsura în care ele nu sunt incompatibile cu celelalte reguli de drept internațional.

 

 

 

 

22 mai 2019
Ucraina: Lansări test cu sistemele de rachete Vilkha și Neptun

Black Sea 

Military Activities Picture

  1. ro

ACTIVITĂȚI CURENTE