28 martie 2019

Sursa:segodnya.ua

 Potrivit ultimelor informații de presă, două nave aparținând Forțelor Navale din Spania și Canada vor ajunge în Odesa pe 01.04.2019. 


Informații relevante în acest sens au fost publicate pe site-urile ambasadelor celor două state membre NATO. 


Spania și Canada vor participa la misiune cu fregatele ,,Santa Maria” (F81) respectiv ,,Toronto” (FFH 333), care vor staționa în portul ucrainean pe durata a câtorva zile.


Centrul de presă al Comandamentului Forțelor Navale din Ucraina a precizat că cele două nave fac parte din Gruparea navală permanentă a NATO - SNMG-2 (Standing NATO Maritime Group) și vor ajunge în portul Odesa după ce vor executa misiuni de patrulare în Marea Negră împreună cu alte nave aparținând unor state membre NATO riverane Mării Negre. 


Fregatele vor participa la exerciții de tip PASSEX împreună cu navele Forțelor Navale ucrainene, scopul acivităților fiind verificarea și creșterea nivelului de interoperabilitate între capabilitțile navale ale NATO și cele ale statelor partenere.

 

În prezent SNMG-2 este constituită din următoarele patru fregate: fregata regală olandeză Evertsen, în calitate de navă comandant, fregata regală canadiană Toronto, fregata turcă Gelibolu și fregata spaniolă Santa Maria.

 

Comentariu BSMAP: Conducerea NATO își onorează în continuare angajamentul față de Ucraina și statele membre din regiune, asigurând prezența în fiecare lună a mijloacelor navale de luptă în Marea Neagră. 

 

De regulă, pentru sosirea navelor NATO sunt alese momente semnificative, cum este și cel al alegerilor din Ucraina din 31 martie, prin care se dorește, printre altele, transmiterea unui mesaj de susținere și protecție a activităților cu caracter democratic, cum sunt alegerile.

 

Ucraina: Nave NATO sosesc la Odesa imediat după primul tur al alegerilor prezidențiale

Black Sea 

Military Activities Picture

  1. ro

EVENIMENTE