20 mai 2019

BSMAP, sursa: 112.international

  Ziua de 20 mai 2019 va deveni un nou reper în istoria modernă a Ucrainei și nu doar pentru faptul că președintele ales, Volodimir Zelenski, a depus jurământul de învestire în funcția de președinte al Ucrainei.

 

Cu puțin timp înainte de începerea ceremoniei prezidențiale, șeful Serviciului de Securitate al Ucrainei (SBU), Vasyl Hrytsak, a demisionat din funcție. "Îmi îndeplinesc promisiunea și informez în mod public: astăzi înregistrez raportul privind demisia mea din funcția de șef al SBU, pe care o înaintez președintelui ales al Ucrainei", a declarat V. Hrytsak, care a condus SBU din 2 iulie 2015.

 

La puțin timp după ceremonia prezidențială, ministrul Apărării, Stepan Poltorak, și-a anunțat demisia pe pagina personală de Facebook. Acesta a specificat în postare că pune în aplicare cerințele legii și respectă dreptul constituțional al lui Volodimir Zelenski de a numi ministrului Apărării.


Stepan Poltorak a deținut funcția de ministru al Apărării din 14 octombrie 2014. Înainte de aceasta a condus Garda Națională de unde a demisionat (13 octombrie 2018) pentru a respecta noile condiții ale Legii privind securitatea națională, care prevăd ca ministrul Apărării să fie civil.

 

În a doua parte a zilei, premierul Ucrainei, Volodimir Groisman, a anunțat în cadrul unui briefing televizat că va demisiona miercuri, 22 mai, după ședința de guvern.

 

"Cred că înțelegeți cu toții că guvernul se desființează în fața unei noi Rade Supreme (parlament) și nu în fața președintelui nou ales. În același timp, am decis să demisionez imediat după următoarea sesiune a guvernului. Aș dori să subliniez faptul că după cei trei ani de activitate a guvernului nostru nu mă rușinez pentru ceea ce am reușit să facem și de modul în care am reacționat la provocările și criza cu care ne-am confruntat", a declarat Groysman.

V. Groysman a condus guvernul Ucrainei din 14 aprilie 2016.

 

Anterior, în timpul discursului său de inaugurare, președintele Zelenski a declarat că guvernul (cabinetul de miniștri) ar trebui să demisioneze "dacă nu poate face nimic". De asemenea, acesta a anunțat că va dizolva Rada Supremă și va iniția alegeri parlamentare anticipate.

 

Comentariu BSMAP: Demisia șefului SBU vine în contextul în care Zelenski ceruse încă din campania electorală demiterea acestuia.

Ministrul Apărării, la rândul lui, este conștient că schimbarea sa este doar o chestiune de timp, de vreme ce consilierul lui Zelenski pe probleme de securitate și apărare (și un posibil candidat la funcția de ministru al Apărării), Ivan Aparșin, a criticat destul de dur atăt oranizarea actuală, cât și nivelul de dezvoltare al armatei ucrainene.

În mod similar, premierul V. Groysman vrea să evite o situație iminentă și face înainte pasul spre retragerea din funcție. 

În ceea ce privește dizolvarea Radei Supreme, există o problemă tehnică, întrucât pe 17 mai Frontul Popular (condus de A. Iațeniuk și O. Turcinov) a părăsit coaliția parlamentară. Astfel, coaliția parlamentară majoritară a încetat să mai existe, iar Rada Supremă are la dispoziție 30 de zile pentru a forma o nouă coaliție, perioadă în care, teoretic, nu este posibilă dizolvarea sa.  

 

 

Imagine cu caracter simbolic
Ucraina: O învestire prezidențială și trei demisii din posturi cheie

Black Sea 

Military Activities Picture

  1. ro

ANALIZE & SINTEZE