04 martie 2019

Sursa: ria.ru, remnmilitaryblog.com

 

    Directorul Naftogaz (compania națională a Ucrainei privind gazele naturale), Andrei Kobolev, a declarat, pe 03.03.2019, că noul gazoduct Nord Stream-2 va face ca sistemul național ucrainean de tranzit a gazelor să nu mai fie folosit. “Vom pierde tot tranzitul, pentru că mai există și gazoductul Turkish Stream, care, cu mare probabilitate, va fi construit și dat în exploatare până la sfârșitul anului 2019”, a spus Kobolev.

 

     Acesta a precizat că, în urma intrării în exploatare a gazoductului Nord Stream-2, Ucraina își va pierde forța de descurajare împotriva “agresiunii ruse” și că probabilitatea unui conflict militar va crește în mod semnificativ. “Acest gazoduct trebuie analizat nu numai în termenii pierderii banilor, ci și în termenii riscului militar”, a declarat Kobolev.

 

     În același timp, el a recunoscut că “aspectul securității” nu-i împiedică pe europeni să investească în proiect. Kobolev a făcut apel la construcția unui “parteneriat clasic” cu statele europene, care este practicat deja de societatea rusă Gazprom. “Trebuie să atragem companiile străine în gestionarea sistemului de tranzit ucrainean, să împărțim cu acestea veniturile și profiturile în schimbul investițiilor, în schimbul achiziționării unor acțiuni, în schimbul susținerii în Occident, pentru eficiența energetică”, a concluzionat Kobolev.

 

     Proiectul Nord Stream-2 constă în construirea a două conducte, cu o capacitate totală de 55 miliarde metri cubi de gaze pe an, de pe litoralul Federației Ruse, prin Marea Baltică, până în Germania. Noul gazoduct este construit pe lângă conducta Nord Stream aflată deja în exploatare. Finalizarea lucrărilor este planificată pentru sfârșitul anului 2019.

Ucraina: Pierderea totală a tranzitului de gaze rusești reprezintă o amenințare gravă de securitate

Black Sea 

Military Activities Picture

  1. ro

EVENIMENTE