24 mai 2019

Sursa: cvk.gov.ua, 112.international

  Biroul de presă al Comisiei Electorale Centrale (CEC) din Ucraina a anunțat că, pe 24 mai, a început procesul electoral de desfășurare a alegerilor parlamentare anticipate programate pentru 21 iulie 2019. 

 

Conform legislației ucrainene, procesul electoral al alegerilor anticipate începe în a doua zi după publicarea decretului președintelui privind încetarea anticipată a mandatului Radei Supreme și stabilirea noilor alegeri. Prin urmare, procesul electoral începe pe 24 mai, fără luarea unei decizii de către CEC.

 

Reprezentanții CEC au remarcat faptul că organele de stat acționează în baza Constituției și legii Ucrainei, care prevede că CEC nu are competența de a decide dacă decretele președintelui sunt constituționale sau neconstituționale. De asemenea, CEC nu are dreptul să apeleze Curtea Constituțională.


"Comisia Electorală Centrală este pregătită să implementeze funcțiile stabilite de lege în ceea ce privește desfășurarea alegerilor anticipate pe 21 iulie 2019. Comisia Electorală Centrală a informat că Președintele, Parlamentul, partidele politice și candidații la funcția de deputați, care vor participă la alegeri, trebuie să-și îndeplinească responsabilitatea pentru legitimitatea întregului proces electoral și a rezultatului său", se arată în mesaj.

 

Astfel, CEC transmite mesajul că așteaptă ca Președintia, Rada Supremă și Cabinetul de Miniștri să ia cât mai urgent deciziile corespunzătoare pentru a permite desfășurarea alegerilor parlamentare anticipate pe 21 iulie, în conformitate cu legile Ucrainei.

 

Comentariu BSMAP: În afara unor posibile motivați politice, încă neidentificate, mesajul CEC este justificat din punct de vedere tehnic, întruct cele 58 de zile rămase până pe 21 iulie sunt deja insuficiente pentru îndeplinirea tutror condițiior legale de organizare și desfășurare a alegerlor.

 

Ucraina: Potrivi CEC, campania electorală pentru Rada Spremă începe pe 24 mai 

Black Sea 

Military Activities Picture

  1. ro

EVENIMENTE