13 octombrie 2019

S. Onofre

   Împotrivindu-se „formulei Steinmeier”, ucrainenii îngroapă ultima șansă de pace a Ucrainei, dorind parcă să-și jertfească țara de dragul unei iluzorii demnități naționale și îndreptându-se astfel spre un nou Maidan.

 

Cei care îndeamnă și susțin lupta cu morile de vânt în care suflă crivățul rusesc nu înțeleg sau nu doresc să înțeleagă o serie de aspecte precum cele enumerate în continuare.

 

■ Începe tot mai mult să se cristalizeze ideea că Ucraina nu dorește cu adevărat instaurarea păcii, că este cea care întârzie aplicarea acordurilor de încetare a focului și negocierile de pace, că nu își respectă angajamentele și sfidează tratatele internaționale. Consecințele ar putea avea ca rezultat afectarea imaginii internaționale și, implicit, reducerea asistenței internaționale de care a beneficiat până acum.

 

■ Economia ucraineană, care se confruntă cu probleme aproape grave, poate ajunge brusc în colaps. Oligarhii care finanțează și organizează noul Maidan, își retrag banii din Ucraina, rata de schimb a grivnei fiind cea care o demonstrează foarte clar, iar acest lucru are un efect serios asupra problemelor economice ucrainene. Acești oameni practic nu au nevoie de o țară, din moment ce își transferă totul în străinătate, iar ceilalți îi urmează, inspirați de o falsă mândrie și ură. 

 

■ În ultima perioadă, președintele american, Donald Trump, atacă tot mai des o Ucraină care a devenind unul dintre subiectele controversate  ale politicii americane.

 

■ Occidentul, la modul general, acuză faptul că procesul de pace din estul Ucrainei, unde au loc confruntări între forţele ucrainene şi separatiştii proruşi susţinuţi de Moscova, a înregistrat în ultimele săptămâni progrese timide. Totodată, Europa consideră că societatea ucraineană a renunțat la Ianukovici dar refuză să ceară reforme pro-europene de la noul guvern și că aceeași societate ucraineană dorește un nivel de trai european însă nu este pregătită să accepte valorile europene.

 

■ Ucraina a căzut în capcana unui naționalism radical, în loc să fie preocupată și de respectarea drepturilor minorităților.

 

■ Grupări paramilitare naţionaliste au ameninţat că vor prelua controlul asupra zonelor care vor fi “abandonate” de armata ucraineană, în cazul unei retrageri.

 

■ Comentând situația din Donbas, Vladimir Putin a declarat că președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, nu poate asigura retragerea unităților și echipamentelor militare (în cadrul procesului de separare a forțelor și mijloacelor la linia de contact recent reluat), întrucât în zonele stabilite pentru retragere au sosit deja unități paramilitare naționaliste care vor să înlocuiască structurile ucrainene legale.

 

Poate că Occidentul a început să realizeze că lupta cu morile de vânt rusești nu este doar a Ucrainei și astfel, încet, încet începe să abandoneze susținerea unui plan care nu i-ar fi adus beneficii prea mari și care nu ar fi avut șanse prea mari de realizare în față îndârjirii cu care Rusia își apără interesele în Ucraina.

 

Semnale pentru teama că situația ar putea degenera sunt suficiente, fiecare parte continuând să fie preocupată de afirmarea propriilor interese, așa cum reiese din evoluția situației din ultima perioadă de timp:

 

Ucraina - se teme că pacea în Donbas nu depinde de voința lui Zelenski, ci de cea a Rusiei și încearcă cu disperare să mențină sprijinul internațional pentru cauza sa. Aproape forțată să accepte „formula Steinmeier”, Ucraina este aproape convinsă că acest lucru va conduce la un precedent de autonomie care se va extinde rapid în regiunea Harkov și în tot sudul Ucrainei. 

 

Rusia - Scenariile de continuare și de chiar de extindere a tensiunilor din Ucraina sunt foarte probabile. Operațiile întrunite ale forțelor armate ruse în regiunea extinsă a Mării Negre, desfășurate în perioada 26–31 august 2019, au evidențiat interesul strategilor ruși pentru direcția sud-nord (dinspre munții Caucaz spre Regiunea Rostov), indicând un eventual scenariu de infiltrare pe teritoriul Ucrainei prin regiunea secesionistă din Donbas și de lansare, sub acoperirea forțelor separatiste pro-ruse, a unei ofensive prin surprindere asupra trupelor ucrainene.

Se pare că Moscova are nevoie să controleze de mai mult din teritoriul Ucrainei pentru a-și atinge obiectivele referitoare la acest stat și a-l face să capituleze.

 

Occidentul - pus în postura de a se confrunta cu decizia rusă de a nu ceda Ucraina, dar și cu noul val de naționalism radical ucrainean, care ar putea conduce la tensiuni și mai mari, se repliază și se limitează la în principal la acțiuni prin care să-și facă simțită coeziunea și puterea militară vizavi de intențiile rusești și eventualele deplasări de trupe rusești spre vest.  

În acest sens, Comandamentul Forțelor Terestre americane din Europa (US Army Europe) și aliații din diferite state membre NATO și partenere, pregătesc exercițiul de amploare „Defender 2020”. La exercițiu vor participa 37.000 de militari din 18 țări, dintre care 20.000 vor fi militari americani transferați în Europa special pentru acest exercițiu, iar alți 9.000 vor proveni din trupele americane staționate permanent în Europa. Scopul exercițiului „Defender 2020” este de pregătire a Forțelor Terestre americane pentru ca, împreună cu cele aliate, să poată fi dislocate pentru a desfășura acțiuni de luptă și a câștiga decisiv lupta împotriva oricărui adversar aflat în apropierea zonelor din responsabilitatea NATO, într-un conflict generalizat, de mare intensitate.

 

În concluzie, se poate aprecia că Ucraina nu poate face față unui nou Maidan și că Ucraina va pierde mult mai mult, sau aproape totul, într-o nouă confruntare cu Rusia, indiferent de natura acesteia.

 

Rusia va continua să valorifice situația creată, perfecționându-și strategiile și tacticile hibride de acțiune, în paralel cu întărirea prezenței militare și consolidarea capacităților de luptă la granițele estice și sudice ale Ucrainei și în Marea Neagră.

 

Occidentul se pregătește, își arată unitatea, forța și capacitățile militare, dar nu intervine decisiv și, foarte probabil, va fi din nou surprins de „îndrăzneala” și „indiferența față de reacția internațională” pe care Rusia le-a demonstrat în toate acțiunile întreprinse împotriva statelor mai mici din zona sa de interes.

 

Imagine cu caracter simbolic
Ucraina riscă să se autosacrifice de dragul iluziilor naționaliste

Black Sea 

Military Activities Picture

https://psihologiepitesti.wordpress.com/

  1. ro

ANALIZE & SINTEZE