02 mai 2020

Sursa: defenseworld.net

  Pe 6 martie, o delegație a Forțelor Aeriene (F.Aer.) din Ucraina condusă de general colonelul Sergii Drozdov, comandantul F.Aer., a vizitat complexul aeronautic Kamra din Pakistan, declanșând ipoteze potrivit cărora Kievul ar putea intenționa să achiziționeze noul avion pakistano-chinezesc JF-17 Block III, al cărui prim zbor a avut loc în ianuarie 2020.

 

„Vizita este mult mai mult decât pentru o simplă poză [...] Forțele Aeriene Ucrainene încearcă să înlocuiască urgent avioanele Mig-29 și Su-27 moștenite de la  fosta Uniune Sovietică, care sunt prea vechi pentru a suporta o modernizare rentabilă”, a declarat pentru defensworld.net o sursă din industria militară ucraineană, sub protecția anonimatului. 

 

În același timp, vizita ar putea avea legătură și cu cooperarea dintre Pakistan și Ucraina în domeniul dezvoltării rachetelor.

 

Potrivit unui comunicat de presă emis în 2018 de compania de stat autorizată pentru exportul armamentului din Ucraina, "Ukroboronprom", reprezentanții acesteia au convenit cu oficiali pakistanezi să discute „termenii și condițiile lansării unei linii comune destinate construcției de rachete de precizie de diferite clase”. 

 

La expoziția anuală de apărare din Ucraina, “Arms and Security 2019”, Biroul de Proiectare “Yuzhnoye” a afișat modelul noii rachete ușoare aer-sol „Bliskavka”. Aceasta are și o versiune aer-aer. 

 

În plus față de rachetele furnizate de China, JF-17 Block III ar putea beneficia de sisteme de arme provenite de la o a treia parte (nt Ucraina), pentru a-l face și mai atractiv pentru clienții străini.

 

JF-17 Block III a atras deja atenția potențialilor clienți datorită caracteristicilor sale principale - radarul pe bază de matrice cu scanare electronică activă (AESA) furnizat de China, precum și cel mai recent sistem de război electronic, similar cu cele instalate pe pe aeronave mult mai scumpe, precum F-16 și Jas 39 Gripen - însă atracția sa principală este prețul, care se așteaptă să fie sub jumătate din cel al variantei F-16 Block 70/72.


Deși JF-17 Block III așteaptă încă să intre în producția de serie, mai multe țări din Orientul Mijlociu, Asia de Sud-Est și Africa s-au arătat interesate de acesta.

 

Ucraina a anunțat încă din 2014 că intenționează să achiziționeze primele avioane de vânătoare destinate înlocuirii celor rusești (MiG-29 și Su-27), primele opțiuni fiind reprezentate de aeronavele suedeze multirol Jas 39 Gripen și cele americane F-16 Falcon. Demersurile nu au fost însă finalizate datorită limitărilor bugetare.

 

În martie 2019, generalul de aviație Petro Skorenkiy a declarat, citat de Kievpost, că finanțarea bugetară este insuficientă atât pentru achiziții străine, cât și pentru modernizarea completă a aeronavelor proprii, industria națională de apărare putând asigura doar un volum de 30-35% din efortul necesar de modernizare și reparații parțiale.

 

Prețul scăzut al avionului de vânătoare JF-17 Block III devine astfel un factor major în luarea unei decizii, putând determina Forțele Aeriene Ucrainene să opteze pentru avionul pakistano-chinezesc.

 

Ucraina se arată interesată de noul avion de vânătoare pakistanezo-chinezesc JF-17 Block III 

Black Sea 

Military Activities Picture

https://psihologiepitesti.wordpress.com/

  1. ro

EVENIMENTE