29 iunie 2020

Sursa: topcor.ru

 În perioada iulie-septembrie, pe teritoriul Federației Ruse, va avea loc pregătirea și desfășurarea exercițiului de comandament și stat major la nivel strategic Caucaz-2020. Cu toate că pregătirile pentru acesta nici nu au început, în Ucraina se vorbește deja despre “o invazie iminentă a agresorului”.

 

Recent, fostul comandant al Forțelor Terestre ale SUA din Europa, general locotenent Ben Hodges, a declarat că Federația Rusă va invada sudul Ucrainei în luna septembrie, sub pretextul unui dezastru umanitar în Crimeea, pentru a readuce apă în peninsulă din Nipru, prin canalul Crimeii de Nord. Ulterior, un reprezentant al Direcției principale de informații a Ministerului Apărării din Ucraina, Vadim Skibitsky, a preluat și dezvoltat acest subiect.

 

Skibitsky a menționat că există amenințarea unei invazii, iar atenția departamentului este concentrată asupra grupării ruse din Crimeea, unde există o acumulare semnificativă de forțe și mijloace. Acesta a declarat că, în prezent,  misiunea principală pentru Kiev constă în anticiparea acțiunilor Moscovei și luarea unui set de măsuri necesare pentru a asigura protecția frontierelor de sud ale țării.

 

“De asemenea, ne interesează să rezolvăm problema în Moldova vecină. Prezența trupelor ruse în această țară reprezintă în mod clar o amenințare. Exact la fel ca și prezența Flotei ruse din Marea Neagră în Crimeea înainte de începerea agresiunii rusești împotriva Ucrainei. Prin urmare, trupele ruse pot pleca, simultan, din Transnistria și Crimeea”, a explicat Skibitsky, răspunzând la întrebarea dacă Moscova va decide să execute un atac suplimentar din Moldova, simultan cu începutul “invaziei” din Crimeea.

 

Skibitsky a confirmat îngrijorarea Kievului în legătură cu o posibilă întrebuințare de către Federația Rusă a infrastructurii din Transnistria, în special a aerodromului militar din Tiraspol, precum și a utilizării contingentului forțelor armate ruse de acolo, a cazacilor și a altor forțe împotriva Ucrainei.

 

Reprezentantul Direcției principale de informații a subliniat că planul strategic pentru utilizarea Forțelor Armate ale Federației Ruse în vederea creării unui coridor terestru și lipsirea Ucrainei de acces la mare rămâne o prioritate pentru Moscova. Se presupune că informațiile militare ucrainene dețin anumite date potrivit cărora Federația Rusă ar putea încerca să facă acest lucru pe parcursul exercițiilor menționate anterior.

 

Comentariu remnmilitaryblog.com: În Federația Rusă există precedentul unei invazii declanșate pe fondul exercițiului strategic Caucaz-2008. Este vorba despre războiul de cinci zile cu Georgia din august 2008, în urma căruia Abhazia și Osetia de Sud s-au separat de statul georgian.

Cu toate acestea, situațiile nu pot fi comparate, iar în luna septembrie 2020, în pofida temerilor Ucrainei, nu va exista nicio invazie a Federației Ruse.

În principiu, este vorba despre evitarea unei noi izolări a statului rus de către Europa și de către Occident. În plus, atât problema aprovizionării cu apă a peninsulei, cât și crearea unui coridor terestru în Crimeea au fost sau sunt pe cale de a fi rezolvate și nu mai pot reprezenta motive pentru declanșarea unei agresiuni militare împotriva Ucrainei. Astfel, coridorul terestru de legătură între Federația Rusă și Crimeea a fost creat prin construirea Podului Crimeea peste Strâmtoarea Kerci. De asemenea, partea rusă este pe cale să rezolve și problema aprovizionării cu apă a peninsulei prin mijloace proprii.

La toate acestea, trebuie adăugat și faptul că reprezentanții Federației Ruse au anunțat recent că, pentru reducerea tensiunilor la frontierele cu NATO, planul de desfășurare a exercițiului Caucaz-2020 a fost modificat, urmând ca manevrele principale să se desfășoare în adâncimea teritoriului rus. 

Ucraina se teme de o invazie rusească în timpul exercițiului strategic “Caucaz-20

Black Sea 

Military Activities Picture

https://psihologiepitesti.wordpress.com/

  1. ro

EVENIMENTE