08 septembrie 2019

Sursa: tass.ru, ria.ru, uawre.org

 Sâmbătă, 7 septembrie, ora 09.00, două autobuze și un microbuz au intrat în terminalul guvernamental al aeroportului Vnukovo din Moscova. Deja un avion ucrainean se afla aterizat la Vnukovo, iar un altul urma să aterizeze. Potrivit siteului de monitorizare a traficului aerian, Flightradar, aproximativ în același timp o aeronavă rusească din cadrul Detașamentului special de zbor „Rusia” se afla în zbor spre Ucraina, traversând frontiera de stat a Ucrainei, deși legăturile aeriene directe cu Rusia sunt interzise. Avionul era destinat îmbarcării deținuților ruși de la Kiev.

 

În Ucraina, deținuții pregătiți pentru schimb au fost adunați într-una din stațiunile de agrement din apropierea Kievului și, aproape simultan cu deținuții ucrainenii din Moscova, au fost aduși pe aeroportul Borispol din Kiev.

 

Avioanele cu deținuți au decolat aproape simultan din Kiev și Moscova. În capitala Ucrainei, avionul cu ucraineni a fost întâmpinat de președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski.

 

În timpul schimbului, președintele rus, Vladimir Putin, a fost la sărbătorirea Zilei capitalei ruse la VDNH (Centrul expozițional al poporului).


Cei 24 de marinari ucraineni reținuți de Rusia în Strâmtoarea Kerch au fost predați avocatului ucrainean Lyudmila Denisova încă de la Moscova.

 

Transferul directorului ucrainean Sentsov a fost anunțat de biroul președintelui Ucrainei, rudele sale fiind printre cei care l-au așteptat pe aeroportul din Borispol.

 

Până în ultimul moment, nu se știa cine va fi transferat exact în Rusia din Ucraina.

 

Printre cei care au ajuns în Rusia s-a numărat șeful agenției de știri rusești RIA-Novosti, sucursala din Ucraina, Kirill Vyshinsky, precum și Vladimir Tsemakh, unul dintre suspecții în cazul aeronavei civile Boeing MH17 prăbușite în Donbas în 2014.

 

La începutul lunii septembrie, s-a aflat că Moscova a cerut extrădarea lui Vladimir Tsemakh. Pe 5 septembrie, Curtea de Apel din Kiev i-a anulat decizia de arestare. Câteva zile mai devreme, parchetul olandez a cerut Ucrainei să nu-l extrădeze în Rusia. Tsemakh este un fost comandant al uneia dintre brigăzile Autoproclamatei republici Donețk, unde a fost doborât avionul aerian malaezian cu cetățeni olandezi la bord.

 

Schimbul este cel mai mare transfer reciproc de deținuți dintre Rusia și Ucraina din ultimii ani. Acesta a devenit posibil după alegerea președintelui Ucrainei, Volodimir Zelenski. În timpul campaniei electorale, acesta a numit eliberarea marinarilor ucraineni deținuți în Rusia una dintre principalele sale priorități.

 

Președintele rus, Vladimir Putin, a refuzat să comunice cu predecesorul lui Zelenski, Petro Poroșenko. Putin nu a răspuns apelurilor lui Poroșenko făcute după ce militarii ruși i-au capturat pe marinarii ucraineni în Strâmtoarea Kerch. Pe de altă parte, Putin a vorbit cu Zelenski în iulie și august, iar tema schimbului de deținuți a fost una principală.

 

 

 

 

Ucraina și Rusia au efectuat schimbul de deținuți pe 7 septembrie

Black Sea 

Military Activities Picture

https://psihologiepitesti.wordpress.com/

  1. ro

EVENIMENTE