22 decembrie 2019

Sursa: tsoua.com

 Serviciul de presă al operatorului Sistemului de Transport al Gazelor din Ucraina (GTSO) a informat că, pe 20 decembrie, GTSO și operatorul FGSZ din Ungaria au convenit asupra condițiilor de cooperare cu privire la transportul de gaze naturale în punctul de interconectare Beregovo (Ucraina) - Beregdarots (Ungaria). 

 

"Astăzi, operatorul FGSZ din Ungaria și GTSO din Ucraina au convenit asupra condițiilor de cooperare la punctul de conectare dintre Beregovo și Beregdarots, unde vor fi respectate pe deplin normele de cooperare transfrontalieră și dreptul UE", se arată în comunicat.

 

Acordul inter-operator dintre Ungaria și Ucraina va intra în vigoare pe 1 ianuarie 2020.

 

„Este important de menționat că, începând cu 1 ianuarie 2020, la punctul de interconexiune Beregovo se vor aplica normele standard de derulare a contractelor. Până acum, punctul era blocat pentru alți utilizatori ai rețelei de distribuție a gazelor naturale,  datorită contractului pe termen lung cu Gazprom”, se mai precizează în comunicat.

 

Astfel, noul operator ucrainean (GTSO) are deja încheiate acorduri de cooperare cu Polonia, România și Ungaria, iar negocieri similare sunt în desfășurare cu Slovacia și Republica Moldova.

 

Comentariu BSMAP: Pe 21 decembrie, reprezentanții Comisiei Europene, Ucraina și Federația Rusă au ajuns la un acord final privind pozițiile de principiu pentru tranzitul gazelor ruse prin Ucraina către consumatorii europeni și soluționarea creanțelor reciproce.

Cu toate acestea, acordul nu prevede furnizarea directă de gaze naturale din Rusia pentru Ucraina, iar Kievul este nevoit să încheie contracte cu statele din vecinătatea vestică pentru importul de gaze naturale.

În acest scop, punctele de interconectare folosite anterior doar pentru tranzitul gazului rusesc dinspre Ucraina spre Europa (conform contractului pe 10 ani dintre Naftogaz și Gazprom, care expiră pe 31 decembrie 2019) vor fi folosite în sens invers, dinspre vecinii vestici spre Ucraina.

Pe 18 decembrie, GTSO a informat pe pagina de Facebook că a semnat un acord de interconectare, cu compania Transgaz din România, prin care “s-a deblocat coridorul Transbalcanic de furnizare a gazelor naturale către Ucraina”.

Foto: tsoua.com

Ucraina și Ungaria au convenit asupra condițiilor de cooperare privind transportul de gaze naturale

Black Sea 

Military Activities Picture

https://psihologiepitesti.wordpress.com/

  1. ro

EVENIMENTE