23 septembrie 2019

Sursa: radiosvoboda.org, uawire.org

 Pe 21 septembrie, ministrul ucrainean al Apărării, Andriy Zahorodniuk, a declarat, într-un interviu acordat pentru Radio Liberty, că Statul Major al Forțelor Armate Ucrainene elaborează un plan pentru retragerea forțelor și mijloacelor de pe linia de contact din Donbas. Ministrul a precizat că nu vorbește despre o retragere definitivă, ci despre separarea forțelor și mijloacelor.

 

"Acest trebuie făcut corect din punct de vedere tehnic, deoarece există deja poziții militare întărite și un întreg sistem de fortificații. Am discutat cu armata și cu Statul Major. Nimeni nu va face acest lucru fără pregătire. Vom rezolva corect acest lucru pentru a evita accentuarea riscurilor în timpul retragerii trupelor și, desigur, ne vom asigura că și cealaltă parte își retrage trupele", a spus Zahorodniuk.

 

Întrebat ce s-ar întâmpla dacă doar partea ucraineană își retrage trupele, iar militanții pro-ruși o ignoră, ministrul Apărării a precizat că „trupele nu vor fi retrase în același timp peste tot. O vom face în etape succesive. Și, de asemenea, va exista o supraveghere strictă pentru a ne asigura că acest lucru se face simultan de către ambele părți. Acest aspect este esențial. Aceasta nu este o concesie."

 

"Planul de retragere este în proces de elaborare. Statul Major lucrează în prezent la el. Desigur, acesta ne va fi prezentat și toate riscurile vor fi luate în considerare. Și, desigur, fiecare dintre aceste aspecte vor fi tratate. Toate problemele tehnice, logistice și de securitate, vor fi rezolvate", a adăugat Zahorodniuk.

 

În toamna anului 2016, membrii Grupului trilateral de contact au semnat un acord privind separarea forțelor și echipamentelor din apropierea așezării Petrovske, Zolote și Stanytsia Luhanska, situate în apropierea liniei de demarcație. Retragerea trupelor a avut loc în apropiere de Zolote la 1 octombrie 2016 și în apropiere de Petrovske la 7 octombrie 2016, dar a fost de scurtă durată. De asemenea, retragerea forțelor în Stanytsia Luhanska a fost amânată, din cauza neîntreruperii bombardamentelor. Retragerea trupelor din aceste zone a fost perturbată continuu și a avut loc abia în vara lui 2019.

 

Comentariu BSMAP: Separarea reprezintă acțiunea de retragere a forțelor și mijloacelor aflate în contact, și situate de o parte și de alta a liniei de contact, până la o limită convenită (probabil cea care permite scoaterea forțelor proprii din raza de acțiune a armamentului greu deținut de inamic).

 

 

 

 

 

Ucraina: Statul Major lucrează la planul de retragere pentru separarea forțelor si mijloacelor în Donbas

Black Sea 

Military Activities Picture

https://psihologiepitesti.wordpress.com/

  1. ro

EVENIMENTE