05 martie 2019

Sursa: bihus.info, 112.intrnational

Concernul ucrainean Ukroboronprom a informat că, întrucât punctul său de vedere nu a fost prezentat public, au avut loc noi investigații jurnalistice, considerate drept o "manifestare de jurnalism părtinitor"


Potrivit Ukroboronprom, nu au existat majorări de prețuri la achiziționarea de dispozitive pentru avioanele An-26, iar informația publicată de jurnaliști este "inexactă, fără o înțelegere totală a tuturor factorilor care se iau in considerare pentru stabilirea valorii de vanzare".
 

Concernul de stat a comentat o altă investigație a portalului Bihus.info, care anchetează jurnalistic achiziționarea altimetrelor pentru avioanele An-26 și care susține că Ukroboronprom a plătit pentru acestea un preț de peste șapte ori mai mare.


"Informația prezentată de programul Tv "Nashi Hroshi" [Banii noștri] este o manipulare și este  o manifestare de jurnalism părtinitor. Autorii nu au menționat punctul de vedere al Ukroboronprom, care fusese oferit ca răspuns la o solicitare. Subliniem că informația despre așa-numita majorare de șapte ori a prețurilor pentru dispozitivele avioanelor An-26 este inexactă", a afirmat compania Ukroboronprom.


S-a constatat că în contractul cu vânzătorul extern se prevedea instalarea altimetrelor pe două avioane, câte trei dispozitive pe fiecare avion. Conform condițiilor contractuale, dispozitivele urmau să fie înlocuite cu cele produse după 2015.


"Întreprinderile de aviație din Ucraina care au revenit la concernul Ukroboronprom au raportat că nu au astfel de altimetre. Singura intreprindere care a acceptat să livreze aceste dispozitive a fost An-Service Ltd. Aceste altimetre au fost verificate de Uzina de reparații aeronave 410 din Kiev și de reprezentanți ai clientului", a informat Ukroboronprom.


Concernul de stat a adăugat că nu au fost înregistrate alte importuri de altimetre fabricate după 2014 în Ucraina.  
 

După cum s-a mai prezentat în presa ucraineană, potrivit Biroului Naţional Anticorupţie, anchetatori ai Biroului și ai Procuraturii Anticorupție au reținut actuali și foști directori ai Întreprinderii de Stat pentru comerț exterior SpetsTechnoExport pentru acuzația de deturnare a 2,225 milioane de dolari.
 

Kremlinul a comentat scandalul privind contrabanda cu echipament militar pentru Forțele Armate ale Ucrainei prin secretarul de presă al președintelui Federației Ruse, Dmitri Pesov, care a afirmat că este absurd, deoarece acest echipament este sub control special.
 

Pe 25 februarie, în ancheta jurnalistică a portalului Bihus.info s-a susținut că Igor Gladkovski, fiul unui apropiat al lui Poroshenko, Oleg Gladkovsky, secretar adjunct al Consiliului Național de Securitate și Apărare, a organizat în 2015 o schemă de contrabandă cu piese de schimb de echipament militar din Rusia. Întreprinderi ale industriei de apărare de stat au cumpărat piese de schimb de contrabandă de la companii private care au legatură cu Gladkovsky și prietenii săi, la prețuri foarte mari. Potrivit Bihus.info, Ukroboronprom, care supraveghează firmele de producție din industria de apărare, cunoștea originea pieselor de contrabandă, dar a acceptat să le achiziționeze.

 

Ucraina: Ukroboronprom acuzată că a sprijinit contrabanda cu componente militare din Rusia

Black Sea 

Military Activities Picture

  1. ro

EVENIMENTE