23 mai 2020

Sursa: uazmi.com

 Ministrul adjunct al afacerilor externe din Ucraina, Yevhen Enin, care este și reprezentant al Ucrainei în procesele împotriva Federației Ruse de la Curtea Internațională de Justiție a ONU și de la tribunalul arbitral UNCLOS, a declarat că, în cauza împotriva Rusiei, Ucraina va cere despăgubiri pentru pierderile cauzate de reținerea marinarilor și navelor în Strâmtoarea Kerci, în noiembrie 2018.

 

„Scopul nostru este ca hotărârea arbitrală să declare clar că partea rusă a încălcat regulile dreptului maritim internațional, că Federația Rusă ar trebui să se abțină de la încălcări similare împotriva navelor de război ucrainene în viitor și că ar trebui să plătească compensații corespunzătoare marinarilor, Forțelor Navale și statului ucrainean", a declarat acesta în timpul unui briefing online din 22 mai, potrivit UNIAN.

 

Enin a menționat că raportul pe care Ucraina l-a prezentat tribunalului arbitral UNCLOS pe 22 mai reprezintă poziția juridică a Ucrainei, în care „articulăm clar și temeinic exact ce norme a încălcat partea rusească. Aceasta este și o descriere a faptelor în sprijinul poziției noastre juridice, mărturiile martorilor și experților."

 

Oficialul ucrainean susține că, în conformitate cu procedurile și cerințele tribunalului arbitral, textul documentului este confidențial. "Prin urmare, nu pot vorbi acum despre valoarea specifică a pierderilor, pe care o solicităm Federației Ruse. Cu toate acestea, putem vorbi despre structura daunelor. Prima dintre acestea a fost cauzată Forțelor Navale ale Ucrainei privind reparațiile navelor și incapacitatea de a le folosi timp de un an. Al doilea element este reprezentat daunele corporale și morale ale marinarilor noștri, care au fost reținuți ilegal într-o închisoare rusă mai mult de nouă luni și jumătate. De asemenea, este vorba de daunele cauzate statului ucrainean, întrucât drepturile sale au fost încălcate", a precizat Y. Enin.

 

Comenmtariu BSMAP: Prima audiere a Tribunalului Internațional pentru Dreptul Mării va avea loc pe 21 noiembrie 2020. Probabilitatea ca Rusia să ajungă să plătească în mod direct daune Ucraieni este una extrem de scăzută, mai ales că demersul ucrainean nu este unul singular. În noiembrie 2019, Autoritatea portuară a mării, din Ucraina, a anunțat că va cere Rusiei 1,2 miliarde de dolari drept compensații pentru porturile maritime și alte proprietăți pierdute de Ucraina odată cu anexarea forțată a Peninsulei Crimeea, în 2014.

 

Rusia a reținut trei nave militare ucrainene și 24 de militari pe 25 noiembrie 2018, în zona Strâmtorii Kerci. Militarii au fost predați Ucrainei ca parte a unui schimb de persoane reținute, pe 7 septembrie 2019. Pe 18 noiembrie 2019, Rusia a returnat Ucrainei remorcherul Yany Kapu și vedetele blindate de artilerie Nikopol și Berdiansk.

 

Ucraina va cere despăgubiri Rusiei pentru daunele produse în noiembrie 2018, în Strâmtoarea Kerci

Black Sea 

Military Activities Picture

https://psihologiepitesti.wordpress.com/

  1. ro

EVENIMENTE