16 noiembrie 2019

Sursa: kommersant.ru, 112.international, remnmilitaryblog.com

 Cotidianul rus Kommersant a informat, pe 16.11.2019, citând două surse de informații, că Federația Rusă este gata să predea Ucrainei navele reținute în noiembrie 2018, înaintea summitului în format Normandia, programat pentru 09 decembrie, la Paris.

 

Potrivit datelor deținute de jurnalul rusesc, decizia de restituire către autoritățile de la Kiev a vedetelor Berdyansk, Nikopol și a remorcherului Yana Kapu a fost deja luată. În prezent, reprezentanții Ministerelor Apărării și de Externe din cele două state negociază data și locul exact de predare a navelor.

 

Conform surselor Kommersant, procedura de predare a navelor va avea loc pe mare. Navele reținute vor fi remorcate de partea rusă până în punctul convenit, unde ar trebui să le aștepte trei remorchere ucrainene.

Navele vor fi restituite cu armamentele din dotare, dar fără muniții, staii radio, armamentul individual al marinarilor și jurnalele de bord sau alte documente Acestea reprezintă dovezi materiale într-un dosar penal deschis în Federația Rusă.

 

Comentariu BSMAP: Anterior,  pe 5 noiembrie, în Consiliul Federației Ruse a fost acceptată returnarea navelor ucrainene capturate în Strâmtoarea Kerci, cu condiția ca Ucraina să admită că acestea au provocat forțele de pază de coastă rusești în noiembrie 2018. De fapt, titlul materialului original publicat de Kommersant este "Vom returna totul, dar flota nu va fi dezonorată".

Este posibil ca, din dorința de a soluționa cazul Kerci și de a merge mai departe în demersul pentru detensionarea relațiilor și ajungerea la o înțelegere generală cu Rusia, Zelenski să accepte că Ucraina a provocat Rusia. De altfel, deși marinarii ucraineni au fost eliberați, în Rusia FSB continuă investigația acestora (în absență, prin reprezentantul autorizat al Radei Supreme, Liudmila Denisova), iar în cazul destul de probabil în care vor fi găsiți vinovați, le poate fi aplicată o pedeapsă individuală de până la 10 mii de ruble. Și această pedeapsă ar putea fi ușor acceptată de Ucraina, în condițiile returnării navelor și a negocierii de noi schimburi de prizonieri.

 

 

Ucraina va primi navele reținute de Rusia, înainte de reuniunea în formatul Normandia din 9 decembrie

Black Sea 

Military Activities Picture

https://psihologiepitesti.wordpress.com/

  1. ro

EVENIMENTE