23 aprilie 2019

Sursa: mil.in.ua

Pe 22 aprilie, portalul ucrainean mil.in.ua a anunțat că Biroul de Design "Sud" a livrat Forțelor Armate pentru testare prototipul unui nou complex operativ-tactic de rachete.

 

Știrea a fost anunțată de către directorul general al companiei, Alexander Degtyarev, cu ocazia aniversării înființării societății. În plus, compania are finalizat și un prototip destinat pieței externe.


Testele de stat sunt programate pentru toamna anului 2019.

 

Sistemul operațiv-tactic de rachete Grim-2 (denumirea pentru export Sapsan) este dezvoltat pentru distrugerea țintelor staționare individuale sau grupate, aflate la distanțe de la 50 la 280 km.

 

Focosul rachetei are 480 de kg și poate fi realizat constructiv monobloc sau casetat.

 

Sistemul de rachete este de tip inerțial, echipat complet cu dispozitive de navigație și ghidare de diferite tipuri (radar, opto-electronic și altele).

 

De asemenea, pentru nevoile Ministerului Apărării, Biroul de Design "Sud" a dezvoltat noi propulsoare cu jet pentru sistemele de lansare și pregătește producția experimentală și în serie a acestora în cadrul uzinei mecanice Pavlograd.

 

Comentariu BSMAP: Din considerente economice și de oportunitate, conducerea Armatei ucrainene a mizat pe dezvoltarea componentei de rachete pentru asigurarea apărărții țării la acest moment.

 

Experiența în proiectare și facilitățile deținute, majoritatea moștenite din perioada sovietică, permit Ucrainei să progreseze rapid în acest domeniu, lucru care s-a putut deja observa. 

 

Potrivit declarațiilor făcute în ultimele luni de președintel Poroșenko și de șeful CSNA O. Turcinov, sistemul modernizat Vilkha-M, destinat apărării de coastă, prin utilizarea noilor rachete, Smerch și Uragan, poate lovi cu precizie ținte până la o distanță de 120-130 km. 

 

De asemenea, împotriva țintelor navale dar și terestre, Biroul de Proiectare Luch a dezvoltat sistemul de rachete de croazieră Neptun. La testul din 5 aprile 2019, racheta de mare viteză P-360, lansată cu sistemul Neptun, a parcurs aproximativ 300 km în mod controlat lovind ținta cu mare precizie.

 

Nu în ultimul rând, recent, pe 10 aprilie, președintele Porșenko a anunțat că Ucraina "a început cele mai importante teste ale rachetelor de croazieră... Acum avem o rachetă care a trecut cu succes testele și care poate lovi la mai mult de 1.000 km și poate purta o încărcătură de 150 kg. Este de înaltă precizie și este creată integral de specialiștii ucraineni. Forțele Armate din Ucraina învață acum o folosească."

 

Este foarte posibil ca sistemul de rachete la care a făcut referire Poroșenko pe 10 aprilie să fie chiar Grim-2, cu toate că sunt diferențe semnificative între datele făcute publice privind raza de acțiune a rachetei.

 

 

 

 

Ucraina va testa în curând sistemul operativ-tactic de rachete ,,Grim-2”

Black Sea 

Military Activities Picture

  1. ro

EVENIMENTE