12 septembrie 2019

Sursa: rbs.ru, uawire.org

 Pe 12 septembrie, comisarul pentru drepturile omului din Rada Supremă a Ucrainei, Lyudmyla Denisova, a declarat, într-un interviu acordat agenției de știri RBC, că, după schimbul de deținuți dintre Moscova și Kiev din 7 septembrie, Ucraina este interesată de eliberarea altor 113 deținuți ucraineni aflați în Rusia. Aceasta nu a declarat nimic despre numărul de persoane pe care i-ar dori la schimb Rusia. 

 

"Acum, sunt 113 cetățeni ucraineni [arestați] pe teritoriul Rusiei și în Crimeea ocupată", a precizat Denisova.

 

Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a comentat, de asemenea, importanța eliberării ucrainenilor rămași în detenție în Rusia. Potrivit acestuia, următorul pas în negocieri ar putea fi eliberarea activiștilor tătari din Crimeea. "Cred că va fi următorul pas, și vom lucra la el. Ne vom aduce toți oamenii. Îi vom elibera pentru că mulți dintre oamenii noștri sunt încă în arest în Crimeea", a spus președintele Ucrainei, răspunzând la întrebarea corespondentului „Krym.Realii” (Radio Liberty). Zelenski se așteaptă ca schimbul să aibă loc în curând. "Nu vorbim despre un an, doi, sau trei. Vrem să o facem foarte repede. La asta visăm și la asta lucrăm activ", a spus acesta.

 

Schimbul de prizonieri de sâmbătă 7 septembrie a fost cel mai mare schimb dintre Rusia și Ucraina de după 2014. Pregătirile au durat câteva luni, dar faza decisivă a început după convorbirea telefonică dintre președinții Rusiei și Ucrainei din 7 august, a declarat Denisova. După această conversație, s-au format grupurile de lucru, care au fost conduse de asistentul președintelui ucrainean Andriy Ermak, din partea Ucrainei și vicepremierul rus Dmitry Kozak, din partea Rusiei.

 

 

 

 

Ucrania face demersuri pentru un nou schimb de deținuți cu Rusia, de 113 persoane

Black Sea 

Military Activities Picture

https://psihologiepitesti.wordpress.com/

  1. ro

EVENIMENTE