06 iulie 2020

N. Iordan sursa: rtklive.com

  Purtătorul de cuvânt al Uniunii Europene, Peter Stano, a confirmat luni (06.07.2020) că premierul kosovar Avdullah Hoti și președintele sârb Aleksandar Vucic se vor întâlni în noua rundă de discuții.
 
Între timp, agenția de știri AFP raportează că președintele francez Emmanuel Macron și cancelarul german Angela Merkel vor organiza un summit vineri (10 iulie) cu reprezentanți din Kosovo și Serbia.
 
Summit-ul, care va avea loc prin legătură video, are drept scop reducerea tensiunilor dintre Kosovo și Serbia, a declarat Biroul de presă al președintelui francez.
 
Încă nu este clar cine va reprezenta Kosovo la summit, premierul Avdullah Hoti sau președintele Hashim Thaci.
 
Organizarea acestui summit la Paris și dialogul de la Bruxelles vine după amânarea unei întâlniri între reprezentanții din Kosovo și Serbia, programată la Casa Albă (27.06.2020).
 
Întâlnirea a fost amânată la 24 iunie, după ce Biroul procurorului special a anunțat că a trimis Camerelor specializate din Kosovo, cu sediul la Haga, un rechizitoriu în zece puncte, în care H. Thaçi, președintele Partidului Democrat din Kosovo, Kadri Veseli și alți foști lideri ai Armatei de Eliberare din Kosovo (UCK) sunt acuzați de crime împotriva umanității și crime de război.
 
Dialogul, mediat de Uniunea Europeană, a început în 2011. Acest proces a fost suspendat la sfârșitul anului 2018, din cauza unei taxe impuse de autoritățile kosovare asupra mărfurilor sârbe. Această măsură a fost înlocuită ulterior de reciprocitate.
 
Însă în iunie 2020, guvernul kosovar a decis să înlăture măsurile de reciprocitate pentru a oferi șansa de a relua dialogul.
 
Casa Albă, la 4 octombrie 2019, l-a numit pe Richard Grenelli drept reprezentant special pentru procesul de dialog dintre Kosovo și Serbia.
 

 

UE lansează discuții cu Kosovo și Serbia; Macron și Merkel i-au convocat vineri pe Hoti și Vucic

Black Sea 

Military Activities Picture

https://psihologiepitesti.wordpress.com/

  1. ro

EVENIMENTE