16 iunie 2019

Sursa: utg.ua, uawire.org

 Compania națională ucraineană de petrol și gaze naturale Ukrtransgaz a trimis Republicii Moldova propunerea de a amâna lucrările de interconectare dintre România și Moldova, considerând că acestea pun partea moldovenească într-o poziție vulnerabilă la următoarele negocieri cu concernul rus Gazprom.

 

Ukrtransgaz propune, în schimb, valorificarea sistemului ucrainean de transport al gazelor naturale, care "ar reduce la minimum potențialele riscuri asociate eventualelor întreruperi în tranzitul gazelor naturale din Federația Rusă și ar garanta securitatea gazelor naturale consumatorilor moldoveni".

 

Potrivit agentului economic ucrainean, compania ucraineană GTS (componenta de transport) oferă transport flexibil și fiabil de volume mari de gaze către Europa la prețuri competitive. "Timp de mai mult de trei ani, Ucraina și-a asigurat necesarul de gaze naturale fără participarea Gazprom. Datorită GTS, Ucraina importă tot gazul de care are nevoie din țările UE. Cu sprijinul GTS ucrainean, furnizorii moldoveni pot adopta o abordare similară care ar permite Moldovei să importe independent gaze naturale din UE, dacă este necesar".

 

În plus, Ukrtransgaz a oferit Moldovei posibilitatea de a-și crea propria rezervă de gaze în unitățile de depozitare subterană ucrainene, pentru a asigura furnizarea neîntreruptă a gazelor către consumatorii moldoveni în timpul iernii 2019/2020.

 

De asemenea, în argumentația companiei ucrainene se mai precizează că, la punctele de joncțiune dintre Moldova și Ucraina, sistemul permite o capacitate de transport de 15 milioane de metri cubi de gaz pe zi, care acoperă pe deplin nevoile consumatorilor din Moldova.

 

Comentariu BSMAP: Potrivit surselor rusești, interconectorul România-Moldova (sectorul Unghieni - Chișinău, demarat în luna mai 2019) nu va fi gata până în august 2020, adică la șase luni de la data expirării contractului de furnizare dintre Moldovagaz și Gazprom. În acest context, se consideră că partea rusă va înăspri condițiile de asigurare a livrărilor de gaze către Chișinău.

Având în vedere însă că piața din Moldova este una mică, cel mai probabil prețul gazelor naturale a fost deja stabilit în urma ultimelor evenimente politice din Moldova, în care Moscova a fost puternic implicată, finalizate cu recunoașterea guvernului de coaliție validat de Igor Dodon și a capitulării lui Vlad Plahotniuc. 

Pe de altă parte, situația dificilă către care se îndreaptă Ukrtransgaz, și în general Ucraina, odată cu apropierea de finalizare a proiectelor rusești Nord Stream 2 și Turkish Stream, prin care Ucraina este ocolită, determină autoritățile ucrainene să găsească soluții pentru a rămâne pe piața regională de transport de gaze naturale și petrol. Oferte similare de extindere a capacităților de depozitare a gazelor naturale au fost făcute anterior și Ungariei. 

 

Foto: interfaxenergy.com (directorul Gazprom Alexei Miller și președintele Igor Dodon) 

 

 

Ukrtransgaz a propus Republicii Moldova să amâne lucrările de interconectare cu România 

Black Sea 

Military Activities Picture

https://psihologiepitesti.wordpress.com/

  1. ro

EVENIMENTE