Ulei motor 5w30
Știm cât de important este un ulei bun; acesta ne va permite să dăm o mai mare fluiditate mecanicii interne a mașinii. În căutarea de a cumpăra ce este mai bun, se întâmplă frecvent să găsim mărci copiate care nu vor aduce decât probleme mașinii noastre, așa că am conceput un articol comparativ cu cele mai bune cinci produse disponibile pe piață.
Unele, după câteva luni, încep să emită un sunet mult mai ascuțit din motor, ca și cum ar fi uscat. O mare parte din aceste fluide de calitate slabă nu sunt capabile să se adapteze la noile tehnologii și cerințe ale industriei auto. Ca să nu mai vorbim de faptul că majoritatea acestor lichide nici măcar nu au un capac bine închis.
Nu vă faceți griji, aici puteți cumpăra cea mai bună unitate la un preț foarte accesibil, precum și o gamă de prețuri foarte largă în comparație cu prețurile de pe piață.
Cele mai bune uleiuri 5w30
Care este cel mai bun ulei 5w30?
Cea mai bună alegere este cea care poate asigura cea mai bună curățenie internă și menține funcționale părțile mecanice ale motoarelor. Prețul și caracteristicile oferite joacă, de asemenea, un rol important. Multe mărci fac din această zonă o întreagă inginerie lichidă care va menține vehiculul dumneavoastră mereu operațional și funcțional.
Iată cele mai bune uleiuri 5W30:
1. Castrol EDGE Titanium FST
În special pentru modelele de lux
Această marcă lider în industrie oferă multe caracteristici inovatoare în domeniu. De exemplu, reușește să reducă frecarea cu până la 15%, fără a mai menționa faptul că este cu 45% mai rezistent în ceea ce privește reducerea și contactul dintre suprafețe. Acesta va putea rezista cu 140 de ore mai mult, ceea ce îl face o unitate complet fiabilă.
Acest produs a fost fabricat cu particule de titan. În plus, este capabil să prevină degradarea și să optimizeze performanțele mașinii dumneavoastră la niveluri nemaiîntâlnite până acum. La presiune scăzută se comportă fantastic.
2. Total Quartz Ineo MC3
Lubrifiant de neegalat
Pentru pasionații de viteză, acest fluid oferă suficientă eficiență pentru a vă menține pe drum chiar și în cele mai lungi curse. Acesta va oferi performanțe ridicate la BMW, Mercedes-Benz, Volskwagen, GM și Hyundai. Este un produs sintetic cu conținut scăzut de SAPS.
Tehnologia sa aplicată va permite optimizarea performanțelor de post-tratare. De asemenea, va satisface cerințele necesare pentru aceste modele de mare valoare. Este capabil să funcționeze la o temperatură cuprinsă între -30 și 50 de grade Celsius. În plus, are un preț foarte accesibil și un raport preț-performanță foarte bun.
3. Repsol Elite long life 50700/50400
Doriți să prelungiți durata de viață a motorului dumneavoastră?
Cu ratinguri de top ale consumatorilor în lumea digitală, performanța acestui lubrifiant sintetic REPSOL se află într-o clasă de invidiat. Utilizarea sa este mult mai bună dacă este folosit la modelele cu injecție directă sau diesel. Aceasta reduce la minimum resturile din filtru și previne consumul excesiv al carburatorului.
Cu el puteți fi chiar și în modul economic, deoarece inovația și calitatea sa bună vă permit să prelungiți utilizarea până la 50.000 de kilometri. Este, de asemenea, ecologică, deoarece reduce emisiile de dioxid de carbon către lumea exterioară. Se livrează într-un recipient de cinci litri.
4. Elf Evolution 900 SXR
Performanță excelentă
Această unitate aplică o tehnologie de sinteză capabilă să funcționeze bine în majoritatea vehiculelor, dar optimizând utilizarea acesteia în cele care sunt special concepute pentru turism. Acesta reduce uzura motorului, deoarece lubrifiază rapid piesele, chiar și atunci când motorul este pornit la rece.
Elf este o marcă recunoscută în domeniu și se remarcă prin utilizarea sa la vehiculele franceze Renault. Funcționează pe motoare pe benzină, motoare turbo diesel și motoare fără filtru. Indiferent dacă aveți sau nu catalizatori, acest model se va potrivi perfect.
5. Aceite Cepsa Genuine Cepsa 5W30 Synthetic 5L
Un sintetic foarte bun
Cuplat cu noile sisteme auto, acest fluid va funcționa perfect în cele mai moderne mecanici. Este recomandată pentru mașinile cu sistem 'start-stop' și, indiferent de cât de mult călătoriți, va optimiza fără îndoială transmisia și va prelungi performanța motorului dumneavoastră.
Cu acest echipament veți economisi energie și veți contribui la un mediu mai sănătos prin reducerea emisiilor poluante. De asemenea, va reduce la minimum frecarea dintre piesele mecanice. Mult mai puțin costisitoare decât altele.
Ce înseamnă 5W-30?
Puțini dintre noi au grijă și își întrețin propriile mașini. Ceea ce se întâmplă este că mulți nici măcar nu știu ce se află sub caroseria mașinilor lor și lasă totul pe seama mecanicilor și a cunoștințelor lor avansate. Toate acestea sună minunat până când, dintr-un motiv oarecare, ne vine rândul să efectuăm noi înșine unele lucrări de întreținere a vehiculului.
Atunci, cunoașterea acestor tipuri de termeni și denumiri poate fi crucială, astfel încât să ne putem ocupa noi înșine de o problemă și să o rezolvăm cât mai repede posibil sau să menținem mașina în cea mai bună stare posibilă.
Acestea fiind spuse, este important să știți ce înseamnă nomenclatura uleiurilor de motor multigrad . În prezent, acestea sunt tratate cu un număr urmat de litera W și de un alt număr. Astfel, rămânem cu ulei 5W30, ulei 10W40 sau chiar 0W30. Dar ce reprezintă fiecare număr și litera W? W înseamnă iarnă, în timp ce numerele se referă la vâscozitatea uleiului la diferite temperaturi.
Prima cifră indică cât de ușor este uleiul la temperaturi scăzute sau în timpul pornirii la rece. Cu cât acest număr este mai mic, cu atât este mai bună performanța uleiului în condiții de frig. Al doilea număr se referă la vâscozitatea la temperaturi ridicate.
Astfel, uleiul 5W30 se comportă destul de bine atât la cald, cât și la rece, deși nu în condiții extreme.
Tipuri de uleiuri de motor și utilizările lor
Există, în principiu, 4 tipuri de ulei de motor. Fiecare are avantajele și dezavantajele sale și este bine să știi despre ce este vorba pentru a putea lua o decizie în cunoștință de cauză și a te asigura că oferi mașinii tale doar ce este mai bun.
Ulei de motor sintetic
Aceste uleiuri sunt supuse unor procese chimice pentru a obține performanțe mai bune și pentru a-și spori proprietățile. Moleculele lor sunt mai uniforme decât cele ale uleiurilor naturale sau convenționale și au mult mai puține impurități și proprietăți mai bune. În general, uleiurile sintetice funcționează foarte bine la temperaturi foarte ridicate și foarte scăzute. În plus față de proprietățile moleculare, se adaugă aditivi pentru a îmbunătăți performanța uleiului și a motorului.
Uleiul de motor din amestec sintetic
Acestea sunt practic un amestec între uleiul sintetic și cel natural și sunt făcute în ideea de a oferi o rezistență mai mare la oxidare decât uleiul natural și este adevărat că unele mașini pot beneficia de acest soi. În acest fel, acestea au o performanță ridicată și la temperaturi scăzute.
Ulei de motor cu kilometraj ridicat
Acestea sunt fabricate special pentru vehiculele care au depășit 120.000 km, cum ar fi modelele mai vechi de fabricație mai veche, sau pentru mașinile noi care au depășit pur și simplu această cifră. Uleiul în cauză este formulat pentru a preveni uzura motorului, precum și pentru a preveni scurgerile și orice alte probleme care pot apărea în cazul motoarelor vechi sau foarte utilizate.
Ulei de motor convențional
Uleiurile convenționale sunt fabricate într-o gamă bună de niveluri de vâscozitate și de calitate. Aceste uleiuri sunt în general recomandate pentru mașinile cu motoare simple care nu necesită formulări foarte avansate sau pentru șoferii cu un stil de condus obișnuit care nu solicită foarte mult motorul. De asemenea, acestea sunt formulate pentru condiții climatice stabile, fără fluctuații majore de temperatură.
Așadar, dacă locuiți în zone cu schimbări de temperatură pe tot parcursul anului sau dacă motorul dumneavoastră necesită formulări cu mai multe vâscozități, acest tip de ulei poate să nu fie recomandat.
Beneficiile uleiurilor sintetice
Este clar că uleiul sintetic este cel mai recomandat datorită performanțelor sale mai bune în majoritatea mediilor, dar există și alte avantaje. Nu degeaba este cel mai recomandat de mecanici și în majoritatea mașinilor de ultimă generație, cum ar fi Citröen și Peugeot, de exemplu. Așadar, să analizăm motivele pentru care merită să folosim acest tip de ulei în detrimentul altora:
Sunt mai ieftine
Primul lucru pe care îl căutăm atunci când mergem să cumpărăm ceva: un preț bun. Uleiurile sintetice au un avantaj în această privință, deoarece sunt de obicei mai ieftine decât alte tipuri de ulei. Nu numai că prețul este de obicei mai bun de la început, dar durează mult mai mult decât uleiurile convenționale. De exemplu, un ulei convențional va trebui înlocuit la fiecare 1500 km, în timp ce un ulei sintetic va rezista mai mult de 3000 km.
După o perioadă scurtă de timp veți observa cum, pe termen lung, portofelul dumneavoastră va observa diferența. Veți constata că veți schimba mai rar și, prin urmare, veți cheltui mult mai puțin ulei pe an.
Mai bun pentru mașina dumneavoastră
Partea bună este că, pe lângă faptul că este mai bun pentru portofelul dumneavoastră, acest tip de ulei are și câteva avantaje pentru mașina dumneavoastră, așa că aveți mai multe motive întemeiate pentru a cumpăra acest sortiment. De exemplu, sunt un lubrifiant dovedit mai bun pentru motorul dvs., astfel încât veți putea să profitați la maximum de puterea mașinii dvs.
Și, pe lângă faptul că vă ajută mașina să dea cele mai bune performanțe, îmbunătățește și eficiența consumului de combustibil, prelungind astfel durata de viață a motorului și a altor componente cheie asociate acestuia, și poate, de asemenea, să maximizeze performanța în medii reci. Acestea vă pot oferi într-adevăr o mulțime de avantaje pe termen lung.
Rezistă la condiții externe
Aceste uleiuri sunt formulate în așa fel încât, pe lângă faptul că oferă maximum de randament motorului, rezistă și la o mare varietate de condiții externe. De exemplu, se previne înfundarea uleiului, deteriorarea termică, oxidarea și chiar pierderea de ulei prin evaporare. Acest ultim punct poate fi unul dintre motivele pentru care acest tip de compus ar trebui înlocuit mai rar decât cele convenționale, deoarece acestea ajung să fie mai durabile.
Cum știți dacă este cel potrivit pentru mașina dumneavoastră?
Înțeleg că, citind toate aceste beneficii, sunteți tentat să schimbați uleiul mașinii cu unul sintetic 5W30. Cu toate acestea, vă recomand să nu vă grăbiți și să vă gândiți înainte de a o face, deoarece nu toate mașinile funcționează cu toate tipurile de ulei. De fapt, dacă schimbați prea des tipurile de ulei la același motor sau dacă folosiți un soi care nu este compatibil cu mașina dumneavoastră, îi puteți afecta drastic performanța și chiar o puteți distruge.
De exemplu, atunci când o mașină este nouă, este de preferat să nu se folosească uleiuri sintetice. Acest lucru se datorează faptului că acestea trec printr-o fază de rodaj, în care toate componentele sunt noi din fabrică și nu sunt supuse unei uzuri atât de mari. Prin urmare, ar trebui să așteptați până când această etapă se încheie și până când piesele sunt supuse primei uzuri normale. Odată ce se întâmplă acest lucru, este o idee bună să treceți la uleiul sintetic, deoarece vă va ajuta să combateți uzura naturală și să obțineți în continuare maximum de la mașina dvs. nu atât de nouă.
Pe de altă parte, dacă aveți o mașină cu un kilometraj ridicat, se recomandă, de asemenea, utilizarea uleiurilor convenționale sau a altor uleiuri nesintetice. În aceste mașini mai intens utilizate, formulările mai ușoare și mai ușor de utilizat sunt ideale. Un ulei sintetic ar putea avea efecte negative.
Pentru mașinile cu motoare de înaltă performanță, sunt necesare formulări sintetice, deoarece acestea sunt adecvate pentru compresie ridicată și temperaturi de funcționare ridicate, ceea ce este exact ceea ce veți găsi în aceste motoare.
În cele din urmă, rețineți că este posibil să treceți de la uleiul sintetic la cel convențional și există chiar situații în care poate fi pozitiv să le amestecați pe cele două. Asigurați-vă mai întâi că ambele tipuri vor funcționa bine cu mașina dumneavoastră și că nu o vor afecta.
Sfaturi pentru a cumpăra un ulei sintetic bun
Știți deja că 5W30 nu este pentru orice tip de mașină și probabil că deja ați aflat dacă mașina dvs. se va descurca bine cu aceste formule. Toate acestea sună foarte bine, dar trebuie să ne amintim un lucru: nu toate mărcile și produsele sunt la fel. De aceea, trebuie să ai un ochi bun pentru a ști cum să alegi între toate opțiunile pe care le poți găsi pe piață.
Așadar, pentru a vă ajuta, iată câteva sfaturi care vă vor fi de folos atunci când alegeți un ulei 5W30.
Luați în considerare nevoile mașinii dumneavoastră
După cum am mai spus, nu toate mașinile se vor descurca bine cu orice tip de ulei, iar unele pot fi chiar deteriorate de unele. Așadar, în primul rând, citiți manualul de utilizare al mașinii și, dacă mai aveți îndoieli, consultați mecanicul de încredere sau serviciul de reparații al mărcii mașinii dumneavoastră.
Aceștia vor avea cele mai exacte informații despre tipurile de uleiuri compatibile cu motorul mașinii dvs. și vă vor putea oferi o indicație corectă a celei mai recomandate varietăți.
În afară de aceasta, odată ce mergeți să faceți achiziția, asigurați-vă că citiți eticheta de pe recipient și aruncați o privire la toate componentele uleiului în cauză. Aceasta este întotdeauna o modalitate bună de a fi mai precaut atunci când vine vorba de îngrijirea celei mai prețioase și delicate componente a mașinii dumneavoastră.
Tipul de ulei sintetic
Următorul pas ar fi să știți exact ce tip de ulei cumpărați. Nu uitați că nu toate modelele sintetice sunt la fel, ci unele sunt un amestec cu uleiuri convenționale, iar altele sunt de fapt pur sintetice cu alți aditivi concepuți pentru a îmbunătăți performanța mașinii și a motorului.
Asigurați-vă că alegeți cel mai recomandat tip pentru mașina dumneavoastră și starea acesteia, în funcție de faptul că este nouă sau are ceva kilometri parcurși. Nu lăsați la voia întâmplării o decizie atât de importantă.
Priviți dincolo de preț
Nu uitați că nu toate uleiurile disponibile au același preț. În timp ce unele sunt exagerate și depind doar de strategiile de marketing și de o anumită marcă, altele prezintă diferențe semnificative în ceea ce privește nivelul de calitate.
Așadar, fiți precauți și evitați întotdeauna să cumpărați cel mai ieftin doar pentru a economisi puțin mai mult. Nu uitați că acest lucru poate fi costisitor pe termen lung, deoarece deteriorarea motorului și a altor componente ca urmare a utilizării unor uleiuri de calitate inferioară poate fi foarte costisitoare. Ca să nu mai vorbim de inconvenientul de a vă lăsa mașina într-un garaj timp de săptămâni întregi, în timp ce așteptați ca motorul defect să fie reparat.
Cel mai bun lucru pe care îl puteți face este să luați o decizie informată și să căutați un ulei care să ofere un echilibru perfect între calitate și preț, astfel încât portofelul dumneavoastră să nu sufere prea mult la fiecare schimb de ulei, iar motorul dumneavoastră să nu fie afectat negativ prin utilizarea unor formule de calitate slabă.
Citiți recenziile utilizatorilor
Întotdeauna este posibil să nu știți exact pe care să îl alegeți, chiar dacă vi s-a recomandat deja un model. Și chiar dacă v-ați hotărât deja asupra unuia și sunteți gata să îl luați acasă, nu strică să știți ce cred alți utilizatori pentru a lua cea mai bună decizie.
În mod similar, dacă aveți un prieten care are aceeași mașină ca și dumneavoastră sau o mașină asemănătoare, îl puteți întreba și pe acesta ce tip de ulei folosește și cum s-a descurcat cu el. Întotdeauna există posibilitatea ca ei să vă recomande o formulă despre care nu știați și care funcționează foarte bine, la fel cum ar putea să vă deschidă ochii și să vă salveze de la utilizarea unei formule care nu este deloc benefică pentru mașina dumneavoastră.
Pot folosi ulei 5W30 dacă manualul mașinii mele recomandă 5W20?
De fapt, nu este recomandat să faceți acest lucru, deoarece fiecare tip de ulei este conceput special pentru anumite condiții de temperatură și pentru un anumit tip de motor, pe baza vâscozității formulei.
De exemplu, dacă folosiți un ulei mai vâscos decât este necesar, ați putea reduce eficiența combustibilului, ceea ce se traduce prin cheltuieli mai mari pentru buzunarul dumneavoastră, o uzură mai mare a motorului și, în consecință, o durată de viață mai scurtă pentru mașina dumneavoastră. Pe de altă parte, utilizarea unui ulei cu o consistență mai slabă poate duce la deteriorări mecanice excesive și, de asemenea, la scurtarea duratei de viață a motorului. Prin urmare, dacă alegeți modelul greșit, veți pierde întotdeauna în durata de viață.
Prin urmare, cel mai bun mod de a obține maximum de la motorul dvs. este să alegeți o formulă cu vâscozitatea potrivită și să schimbați întotdeauna uleiul la momentul indicat de producătorul mașinii.
Sunt mai bune uleiurile mai groase?
Este adevărat că există circumstanțe în care un ulei mai gros poate ajuta la reducerea uzurii angrenajelor și chiar la compensarea spațiilor dintre piesele rotative și rulmenți, toate situații care apar în timp și care sunt rezultatul utilizării normale și naturale a autovehiculelor. Uleiurile vâscoase pot ajuta la eliminarea acestor diferențe și la menținerea motorului în cea mai bună stare posibilă.
Ideea este că trebuie să faceți acest lucru cu atenție și să știți ce faceți, deoarece schimbările bruște ale acestor spații pot avea efecte negative, cum ar fi o lubrifiere slabă care să ducă la deteriorarea suplimentară a pieselor motorului. Așa că gândiți-vă de două ori înainte de a cumpăra un bidon din cel mai gros ulei pe care îl puteți găsi și vedeți dacă se potrivește cu adevărat vehiculului dumneavoastră. Nu uitați că veți plăti scump atunci când motorul începe să cedeze.
Ulei SAE30 vs 5W30: care este mai bun?
Fie că sunteți în căutarea uleiurilor pentru motociclete sau pentru automobile , întotdeauna vă va veni în minte întrebarea ce standard sau tip de ulei este cel mai bun pentru motorul dumneavoastră, mai ales dacă vă uitați la modele mai vechi, care au motoare foarte simple, de exemplu.
Ei bine, pentru a vă da o idee, uleiurile de tip SAE30, care sunt cele cu o greutate fixă sau, cu alte cuvinte, cu o singură vâscozitate, sunt recomandate pentru motoarele mai vechi, cele care au fost fabricate înainte de crearea uleiurilor cu mai multe vâscozități, cum ar fi 5W30. Aceste motoare mai vechi nu sunt compatibile cu acest tip de ulei și, în loc să contribuie la îmbunătățirea performanțelor, le pot chiar deteriora.
Cu toate acestea, după cum vă puteți imagina, motoarele noi nu ar trebui să fie echipate niciodată cu uleiuri cu vâscozitate fixă, deoarece aceste modele moderne sunt concepute pentru a funcționa cu uleiuri cu vâscozitate multiplă, care le permit să facă față în mod eficient condițiilor externe și să îmbunătățească performanța motorului atât în lunile calde, cât și în cele reci.