N. Iordan, surse: dosja.al, telegrafi.com

 În urma alegerii (26.12.2019) președintelui Adunării, Glauk Konjufca, deputații kosovari au ales cei cinci vicepreședinți ai legislativului.
 
Arbërie Nagavçi din Mișcarea Vetëvendosja, Kujtim Shala din Liga Democrată din Kosovo și Memli Krasniqi din Partidul Democrat din Kosovo au fost aleși vicepreședinți ai Adunării, cu 104 voturi pentru, 3 împotrivă și o abținere. 
 
De asemenea, din partea minorităților au fost aleși vicepreședinți Slavko Simic și Fikrim Damka.
 
Negocierile dintre Mișcarea Vetëvendosja și Liga Democrată din Kosovo pentru formarea unei coaliții guvernamentale au eșuat, deoarece cea din urmă a insistat pentru deținerea președenției legislativului și pentru desemnarea viitorului candidat la funcția de șef al statului. Actualul mandat al președintelui țării se încheie în primăvara lui 2021. 
 
După alegerea președintelui și vicepreședinților legislativului, Liga Democrată din Kosovo a anunțat că este gata pentru o coaliție guvernamentală cu Mișcarea Vetëvendosja, cu condiția să dețină cinci ministere și să încheie un acord ferm în legătură cu viitorul președinte.
 
Pe de altă parte, Albin Kurtin, liderul Mișcării Vetëvendosja și candidat pentru funcția de premier, nu a putut da curs la două invitații ce i-au fost adresate (27.12.2019) de președintele kosovar, Hashim Thaci, pentru a-l mandata în funcția de șef al executivului. A. Kurtin și-a motivat neparticiparea la întâlnirea cu H. Thaci, invocând că nu a fost prezent în țară.
 
În conformitate cu Constituția, președintele Republicii propune mai întâi Adunării candidatul pentru prim-ministru, în consultare cu partidul politic care a câștigat majoritatea necesară în Adunare, în acest caz Mișcarea Vetëvendosja, pentru a forma Guvernul.
 
Conform Constituției, candidatul pentru prim-ministru, în cel mult cincisprezece zile de la numirea sa, înaintează componența guvernului la Adunarea din Kosovo și solicită aprobarea sa din partea legislativului.
 
Guvernul este considerat ales dacă primește majoritatea voturilor (cel puțin 61).
 
Dacă componența propusă a guvernului nu primește majoritatea necesară a voturilor, președintele Republicii Kosovo, în termen de zece zile, numește un alt candidat conform aceleiași proceduri. Dacă Guvernul nu este ales nici a doua oară, atunci președintele Kosovo anunță noi alegeri, care trebuie să aibă loc în cel mult 40 de zile.
 
 
 
Mulțumim pentru încredere
28 decembrie 2019
Ultimele aspecte de politică internă din Kosovo

Black Sea 

Military Activities Picture

https://psihologiepitesti.wordpress.com/

  1. ro

Balcanii de Vest