N.Iordan, sursa: kosovapress.com 

  Cu toate că datează din Evul Mediu sau din secolul al XI-lea, noțiunea "Metohija" ca termen bisericesc continuă să fie folosită astăzi de populația sârbă care trăiește în Kosovo.
 
La intrarea în Gracanica, la aproximativ șase kilometri de Priștina, o stradă a fost denumită “Kosova Metohija”. 
 
Această noțiune a creat în trecut deseori tensiuni între sârbi și albanezi.
 
Potrivit istoricului, Muhamet Malaj, "Metohija" înseamnă spațiul care se află astăzi în regiunea Dukagjini. Începând cu 1974, acest termen a fost eliminat din utilizare, iar "Kosovo" este folosit pentru teritoriul Kosovo.
 
KosovaPress a încercat să obțină un răspuns de la Dejan Jovanovic, director pentru urbanism în municipalitatea Gracanica, dar un astfel de lucru a fost imposibil. Despre această denumire a refuzat să comenteze inclusiv Ministerul Administrației și Puterii Locale.
 
Muhamet Malaj a afirmat că Serbia nu s-a eliberat niciodată de aceste stereotipuri vechi, iar acest comportament se datorează și numeroaselor concesii făcute de politicienii din Kosovo.
 
Gani Hyseni, locuitor din municipalitatea Gracanica, a declarat că instituțiile din Kosovo ar trebui să reacționeze cât mai rapid. 
 
În timp ce pentru locuitorii kosovari din această municipalitate este deranjant un astfel de nume, același lucru nu se întâmplă pentru sârbi.
 
Echipa KosovaPress a încercat să afle părerea câtorva cetățeni sârbi din Gracanica, dar niciunul nu a dorit să vorbeasă în fața camerelor despre această problemă.
 
M. Malaj a precizat că dacă Kosovo ar fi fost un stat serios, atunci utilizarea termenului “Kosova Metohija”, în înțelesul sârbilor care îl folosesc, ar fi fost interzisă în sens legal. Această tendință a acestei utilizări este anacronică și tendențioasă.
 
Comentariu: Numele de Metohia provine din greacă și înseamnă moșie monahală - o referire la numărul mare de sate și așezări din regiune, care au fost deținute de mănăstirile ortodoxe ale Serbiei și Muntelui Athos în timpul Evului Mediu.
Metohia, cunoscută în albaneză sub denumirea de Dukagjini, este numele regiunii ce acoperă partea de sud-vest a provinciei Kosovo. Aceasta cuprinde trei dintre cele șapte districte din Kosovo.
Numele sârb întreg "Kosovo și Metohia" a fost în uz oficial, până în 1974, când statutul constituțional al provinciei Kosovo a suferit schimbări majore prin noua constituție stabilită pentru Republica Socialistă Federală Iugoslavia. Constituția din 1974 a eliminat termenul "Metohia" și "Kosovo" a devenit termenul oficial al provinciei ca un întreg. 
După 25 de ani, Slobodan Milosevic a promulgat o nouă Constituție, care a redus foarte mult autonomia provinciei și a restaurat vechiul nume.
În localitate se află un important lăcaș de cult, care este una dintre cele mai vechi şi frumoase mănăstiri ortodoxe din Kosovo şi, totodată, cel mai puternic centru naţional şi politic al sârbilor din Kosovo
Mulțumim pentru încredere
07 iulie 2019
Un trust important de presă din Kosovo este deranjat că minoritarii sârbi folosesc termenul "Metohija" 

Black Sea 

Military Activities Picture

  1. ro

Balcanii de Vest