10 iunie 2019

Sursa: unian.info

 Potrivit unei declarații comune a Înaltului Reprezentant al UE și vicepreședintelui Comisiei Europene, Federica Mogherini, și a comisarului UE Johannes Hahn, cu privire la situația politică din Republica Moldova, pe 9 iunie, Uniunea Europeană a recunoscut noul guvern moldovenesc înființat la 8 iunie.

 

"Uniunea ia act de deciziile luate ieri de Parlamentul Republicii Moldova, inclusiv de formarea coaliției guvernamentale", se arată în declarație. Înalți oficiali UE au solicitat "calm și reținere", adăugând că "sunt pregătii să lucreze cu guvernul legitim din punct de vedere democratic, pe baza unui angajament reciproc față de reforme și a principiilor fundamentale consacrate în acordul nostru de asociere".

 

Parlamentul Republicii Moldova, în cadrul unei întâlniri de urgență avute sâmbătă, 8 iunie, a emis o declarație prin care recunoaște că în țara este un "stat confiscat" și a format un nou guvern, condus de Maya Sandu, desemnată de președintele țării, Igor Dodon.

 

Măsura a urmat unei hotărîri a Curții Constituționale care a declarat ilegale acțiunile deputaților. Curtea a declarat că, pe 7 iunie, termenul de 90 de zile pentru ca parlamentul să formeze un nou guvern a expirat, deci un astfel de parlament trebuie dizolvat.

 

Pe 9 iunie, după stabilirea noului guvern în parlament, Curtea Constituțională a emis o nouă hotărâre prin care l-a suspendat pe Igor Dodon din funcția de președinte al țării și i-a delegat puterea fostului premier Pavel Filip. Acesta din urmă a semnat imediat un decret privind dizolvarea parlamentului și a stabilit alegeri anticipate pe 6 septembrie.

 

Parlamentul a respins hotărârile Curții Constituționale și a declarat Cabinetul lui Filip și Partidul Democrat, a cărui fracțiune parlamentară o conduce, în afara legii.

 

Igor Dodon a declarat că va apela la comunitatea internațională pentru a media un transfer pașnic al puterii și va chema poporul pentru "mobilizare fără precedent" și proteste pașnice.

 

Uniunea Europeană recunoaște noul guvern din Republica Moldova

Black Sea 

Military Activities Picture

  1. ro

EVENIMENTE