31 mai 2019

Surse: ria.ru, remnmilitaryblog.com

  Agenția de presă rusă RIA Novosti a informat, pe 31.05.2019, că, președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a declarat, în cadrul unei întâlniri cu senatorul american, Robert Portman, că Ucraina duce două războaie.

 

“Avem două războaie – un război cu Federația Rusă și un război împotriva corupției în interiorul țarii”, a anunțat Serviciul de presă citând declarațiile șefului statului.

 

Zelenski a mai spus că decizia de dizolvare a Parlamentului a fost luată din cauza faptului că Rada Supremă nu funcționa bine și putea încetini formarea guvernului. Președintele a subliniat că, fără alegeri parlamentare anticipate, cabinetul putea fi format doar în luna decembrie, iar “țara nu poate aștepta atât de mult timp”.

 

În plus, în cadrul discuției, a fost analizată problema privind situația din Donbass și pașii necesari pentru a realiza progrese într-o reglementare pașnică, în primul rând spre o încetare a focului și un schimb de ostatici.

 

Zelenski a reamintit că prima sa vizită de lucru a fost efectuată în Regiunea Lugansk, la militarii din prima linie. De asemenea, șeful statului i-a mulțumit senatorului american pentru sprijinul acordat Kievului de către autoritățile de la Washington.

 

Comentariu remnmilitaryblog.com: Declarația noului președinte ucrainean, Volodimir Zelenski, potrivit căreia Ucraina se află în război cu Federația Rusă este riscantă și va determina reacții dure de la Moscova.

Aceasta poate reprezenta începutul unor noi divergențe între Ucraina și Federația Rusă, urmând cursul politicii duse anterior de fostul președinte, Petro Poroșenko.

Deși președintele rus, Vladimir Putin, și-a exprimat disponibilitatea de a se întâlni cu noul președinte ucrainean, pentru rezolvarea divergențelor existente între cele două state, declarații de acest fel vor face imposibilă reluarea contactelor dintre părți.

Comentariu BSMAP: În plus față de cele prezentate, Zelenski afișează deschiderea noii administrații ucrainene față de Europa și prin faptul că prima sa vizită externă va fi efectuată la Bruxelles (în perioada 4-5 iunie). Acesta se va întâlni cu conducerea Uniunii Europene și a NATO (președintele UE Donald Tusk, președintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker și cu secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg). 

În semn de considerație față de poziția adoptată, directorul executiv pentru Europa și Asia Centrală din cadrul Serviciului european pentru acțiune externă, Thomas Mayr-Harting, a anunțat că Kievul va găzdui summitul UE-Ucraina în iulie 2019. 

 

 

V. Zelenski: Ucraina duce două războaie, împotriva Rusiei și împotriva corupției interne

Black Sea 

Military Activities Picture

  1. ro

EVENIMENTE