Sursa: zvezdaweekly.ru
Preocuparea pentru perfecționarea vehiculelor aeriene fără pilot (UAV) este de mult timp o prioritate pentru armatele moderne ale statelor dezvoltate, ceea ce a făcut ca în prezent această capabilitate de luptă să se ridice la nivelul aviației și rachetelor, inclusiv la nivel strategic. Federația Rusă, fie că inițial nu a crezut într-o astfel de tehnologie, fie că nu a avut capacitatea reală de a o dezvolta, a pierdut startul, actualmente fiind departe de a se număra printre liderii mondiali în domeniul proiectării și producției de drone militare performante.
Prezentăm în continuare materialul integral publicat de zvezdaweekly.ru, prin care, deși se dorește evidențierea (ușor propagandistică) a realizărilor rusești în domeniul dronelor militare, mai degrabă este accentuată ideea că Federația Rusă abia dacă a depășit faza inițială în producerea unor drone performante de luptă.
* *
Dezvoltarea tehnologiilor și modificarea tendințelor în desfășurarea acțiunilor militare, care au avut loc în ultimele decenii, au dat un impuls apariției unor noi tipuri de tehnică, printre care se numără și vehiculele de zbor fără pilot (UAV). În prezent, este dificil să ne imaginăm acțiunile armatei rusești și ale forțelor armate ale altor țări, fără astfel de ajutoare fidele. Cu alte cuvinte, progresul nu stă pe loc: în dorința de a asigura securitatea, ușurința în utilizare și durabilitatea, oamenii de știință ruși continuă să inventeze și să îmbunătățească UAV-urile. Publicația zvezdaweekly.ru a decis să prezinte noile realizări ale oamenilor de știință ruși.
"Liubitel Solnța" (Iubitorul de soare)
Una dintre cele mai recente inovații a fost realizarea oamenilor de știință de la Institutul Central Aero-Hidrodinamic N.E. Jukovski, care deocamdată nu a primit un nume. Principala sa caracteristică este posibilitatea de a obține energie de la celulele fotovoltaice instalate chiar pe UAV. Testele modelului demonstrativ, realizat la dimensiunea 1: 6, au avut loc cu succes. Aparatul a demonstrat valori ridicate ale calității aerodinamice.
Drona poate efectua fotografii și înregistrări video. De asemenea, este planificată instalarea pe aparat a unor echipamente meteorologice și de retranslație. "În prezent, evaluarea caracteristicilor tehnice de zbor ale UAV-ului este preliminară - parametrii precum tipul de motoare, eficiența energetică a bateriei de acumulatori și celulelor fotovoltaice, masa structurii pot varia în funcție de modul în care va fi dezvoltat proiectul", a declarat șeful Departamentului pentru aerodinamica avioanelor și rachetelor, Alexander Kornușenkose, pe siteul institutului N.E. Jukovski.
"ZALA Lanțet" și "KYB-BLA": fiecăruia ce i se cuvine
În pofida aspectului și a dimensiunilor sale, ZALA Lanțet este o armă inteligentă cu misiuni multiple, care nu numai că poate descoperi o țintă, dar este capabilă și să o distrugă, folosind sisteme de ghidare opto-electronice și combinate. Completul acestui model este impresionant, conținând un element de lovire de înaltă precizie, module de navigație, de comunicații și de cercetare. Mai mult, după cum s-a menționat pe siteul constructorilor, ZALA Lancet își stabilește propriul câmp de navigație și nu necesită utilizarea unei infrastructuri terestre sau maritime. În același timp, având o greutate maximă de zbor de 12 kg, complexul este capabil să lovească ținte pe o rază de până la 40 km.
Nici KUB-BLA nu rămâne mai prejos de "colegul său". Acest aparat este, de asemenea, capabil să lovească ținta cu o mare precizie, dar pentru aceasta coordonatele îi sunt transmise manual sau ținta este stabilită prin reprezentare grafică, după care aparatul este gata de utilizare. Dimensiunile relativ mici (1.210 x 950 x 165 mm) și caracteristicile tehnice (viteza de 80-130 km/h, masa încărcăturii utile de 3 kg, durata zborului de 30 de minute) fac din UAV o armă excelentă, admirată deja în SUA și apreciată ca fiind "o revoluție în domeniul militar". Cu toate acestea, realizatorii proiectelor au decis să nu se limiteze la caracteristicile actuale. După cum a spus constructorul principal al grupului de companii ZALA AERO, Alexandr Zaharov, perfecționarea UAV-urilor va continua.
"Aproximativ o dată la trei ani, drona ZALA este complet actualizată și reprezintă un sistem complet nou, de la aparatul anterior rămânând doar aspectul și denumirea. În al doilea rând, desigur, sunt realizate noi proiecte, specialiștii noștri creează noi aparate pe care le prezentăm la marile expoziții și evenimente: printre inovațiile recente se numără muniția pentru KYB-BLA, prezentată în februarie la Abu Dhabi la expoziția internațională IDEX"- a declarat Zaharov pentru agenția TASS.
"Sova" - Bufnița Polară
O astfel de dronă poate fi menținută în aer până la 40 de minute, timp în care zboară până la 20 km. Datorită particularităților constructive, "Sova" (Bufnița) va putea să zboare mai aproape de țintă decât alte drone, a declarat Alexei Korovin, șef de catedră în cadrul departamentului sistemelor de aviație și sistemelor de radionavigație și radiocomunicații al Academiei Militare a Forțelor Aeriene, pentru TV Zvezda.
"De la cinci sute de metri, aparatul nu poate fi deloc observat - nici ca pasăre, nici ca un aparat aerian fără pilot. Sarcina noastră este să zburam cât mai aproape, undeva la trei sute, la două sute de metri, până la țintă", a delarat specialistul. Experții au o opinie pozitivă față de acest aparat, menționând că a fost realizat cu succes și este greu de detectat de radare fiind realizat din materiale compozite.
"Ohotnik" - cel care își merită numele
Aparatul este în principal destinat pentru distrugerea apărării antiaeriene a inamicului. Proprietatea de a fi invizibil îi permite să îndeplinească cu succes misiunile. De asemenea, poate avea la bord o catitate suficientă de muniție, deoarece nu există spațiu pentru pilot și echipamentele pentru asigurarea supraviețuirii acestuia. Primul zbor complet este planificat pentru perioada iulie-august 2019.
Datorită carabinei Vepr-12 Hammer montată pe aparat, acesta poate fi folosit atât pentru lupta împotriva altor drone, cât și împotriva persoanelor. Chiar și arma a atras un interes deosebit din partea jurnaliștilor occidentali. Drona este coordonată de un operator prin legătura de comunicații, care asigură și canalul sistemului video de ochire.
"Orion-E" este un model patriot
Este de remarcat faptul că acest complexul este fabricat în întregime în Rusia și construit din componente exclusiv de proveniență rusească. Este, de asemenea, primul UAV a cărui autonomie de zbor este mai mare de o zi.
ANALIZE & SINTEZE