Ventilator de pc

mejor-ventilador-de-ordenador

Dacă obișnuiți să petreceți ore îndelungate lucrând, proiectând sau jucându-vă pe laptop sau pe computerul dvs. de birou, trebuie să știți că părțile interne ale echipamentului dvs. necesită o disipare constantă a căldurii. De aceea, am pregătit o trecere în revistă a celor mai bune ventilatoare pentru calculator pentru a maximiza fluxul de aer către componentele sistemului dumneavoastră.

Aceste ventilatoare, cunoscute și sub numele de ventilatoare de răcire, servesc PC-urilor noastre de zeci de ani.

În ciuda progreselor tehnologice și a unor noi abordări ale disipării căldurii, cum ar fi răcirea cu lichid, aceste dispozitive sunt în continuare cea mai preferată metodă de răcire utilizată în prezent.

Ventilația pe care acestea o asigură nu numai că permite o încărcare constantă și eficientă a sistemului, dar asigură, de asemenea, că componentele interne, cum ar fi CPU, unitatea de procesare grafică (GPU) și unitatea de hard disk (HDD), mențin o temperatură ideală pentru o bună funcționare.

Având în vedere importanța acestui element în optimizarea, performanța, stabilitatea și longevitatea calculatoarelor noastre, am realizat un studiu urmărind opinia experților , pentru a afla cele mai relevante caracteristici ale acestui tip de produse.

Cele mai bune ventilatoare pentru PC

Care este cel mai bun ventilator pentru PC?

Datorită varietății de case de producție și ventilatoare personalizate disponibile pe piața , Clienții trebuie să aibă un ghid de bază prin care să înceapă să selecteze cel mai potrivit radiator pentru cerințele lor.

Așadar, continuați cu noi pentru a afla care sunt cele mai bune opțiuni în ceea ce privește calitatea și costul, înainte de a cumpăra dispozitivul de răcire.

Iată cele mai bune ventilatoare pentru calculatoare PC:

1. Corsair Air Series AF120-LED Quiet Edition

41SmM3-syUL

Vezi pretul Emag

Stabilind o comparație cu alte produse similare, sistemele de ventilație Arctic Cooling dispun de un design inovator cu 9 lamele pentru a permite o ventilație silențioasă și eficientă de 31 CFM și 2000 rpm cu o dimensiune standard de numai 80 mm.

Datorită poziționării lamelelor sale și tehnologiei de rulmenți Fluid Dynamic , căldura nu numai că poate fi disipată în afara carcasei mașinii dumneavoastră, dar este capabilă să injecteze aer rece în interiorul mașinii.

Acest rulment dinamic este prevăzut cu o capsulă de ulei care permite ca sistemul să fie semnificativ mai silențios.

Ideal pentru acei jucători care petrec multe ore jucând online , deoarece pot fi siguri că componentele plăcii lor grafice sunt reci în permanență.

În cele din urmă, vă putem spune că, cu acest sigiliu, veți obține un produs de calitate la un cost incredibil de accesibil.

5. NOX NXCFAN120LBL

511ewsT9N4L

Vezi pretul Emag

Cu o viteză de rotație de 1200 rpm, un debit de aer de 40,5 CFM și o tensiune de 1,44 W, cei de la Coolfan, ne oferă NOX NXCFAN120LBL, caracterizat prin performanțe excelente și un nivel de zgomot redus.

O altă caracteristică este designul său aerodinamic, translucid cu 9 palete, care permite trecerea luminii de la cele patru LED-uri albastre, oferind un efect vizual armonios și o iluminare îmbunătățită.

Utilizând un tip de conexiune cu 3 și 4 pini, Coolfan încorporează un sistem de rulmenți de lungă durată cunoscut sub numele de Sleeve Bearing, prin care se asigură un flux de aer mare pentru a îmbunătăți eficiența sistemului.

Nu uitați, nu mai trebuie să improvizați mobilitatea lamelelor de ventilație cu magneți de neodim , deoarece cu acest ventilator pentru calculator nu numai că veți obține un flux de aer mai mare pentru a vă proteja componentele, dar este mai puțin scump, decât altele disponibile la vânzare.

 

Alegerea celui mai bun ventilator pentru calculator

În timp ce conceptul de ventilator pentru calculator poate fi destul de simplu, să ne asigurăm că achiziționăm o unitate optimă poate fi un pic mai complex.

Diferite tipuri de ventilatoare ajută la răcirea sistemului, dar unele își fac treaba mai eficient decât altele, disipând aerul fierbinte departe de aceste componente.

Care sunt cauzele căldurii?

41kQ1dG2qgL

Primul vinovat pentru supraîncălzirea calculatorului este adesea întreținerea unității în sine.

De exemplu, mulți oameni cred, în mod eronat, că un calculator poate fi amplasat în orice zonă, deoarece părțile sale electronice sunt protejate de o carcasă externă dură .

Cu toate acestea, pentru ca un sistem informatic să funcționeze corect, acesta trebuie să fie instalat într-un loc privilegiat, care să permită, de asemenea, o întreținere de rutină.

Amplasarea calculatorului:

Covoarele nu sunt cele mai bune locuri pentru a amplasa calculatoarele. Acest lucru se datorează faptului că proprietățile lor de reținere a căldurii , izolează componentele și rețin căldura în interiorul carcasei. În orice caz, ar fi mult mai sănătos pentru sistem dacă v-ați odihni computerul pe o suprafață netedă de plastic sau de lemn, care va permite aerului să circule în mod corespunzător în jurul unității. De asemenea, este important să verificați dacă ieșirea ventilatorului nu este prea aproape de un perete sau de un alt obstacol, deoarece acest lucru va împiedica aerul cald să iasă.

Habitatul calculatorului:

Deoarece ventilatoarele sunt dispozitive electronice active care fac să circule aerul, calculatoarele vor funcționa în mod optim atunci când sunt instalate într-un mediu sănătos. Din acest motiv, calitatea slabă a aerului poate avea un efect major asupra eficienței funcționale și a vitezei calculatorului dumneavoastră. Doi dintre principalii inamici ai computerului dumneavoastră sunt praful de covor și fumul de țigară. Ambele particule fac ca aparatul dumneavoastră să aibă un mediu mult mai cald decât ar trebui. Ca urmare, acestea ajung să izoleze componentele dispozitivului dumneavoastră.
De aceea, pentru o mai bună performanță și longevitate a sistemului, murdăria de pe covorașe trebuie aspirată frecvent. În ceea ce privește reziduurile de țigări, fumătorii ar trebui să ia în considerare posibilitatea de a face acest lucru în aer liber.
O altă alternativă care poate fi combinată este utilizarea filtrelor ionice , care elimină particulele de murdărie din aer, creând un mediu mai sănătos atât pentru echipament, cât și pentru utilizator.

Întreținere de rutină:

Este obișnuit ca praful să se depună pe ramă și în interiorul calculatoarelor. Unul dintre locurile care tind să acumuleze cel mai mult praf este tocmai ventilatoarele și radiatoarele. Acest lucru se datorează faptului că acestea sunt concepute pentru a îndepărta căldura de componentele computerului prin intermediul unei serii de lamele, care devin capcane perfecte pentru colectarea murdăriei.

Cum să curățați corect interiorul calculatorului

-Înainte de a deschide șasiul calculatorului, acesta trebuie să fie oprit și sursa de alimentare trebuie deconectată.

-Dacă aveți de gând să atingeți părți interne ale calculatorului, trebuie să descărcați orice urmă de electricitate statică care s-ar putea acumula pe corpul dumneavoastră. Pentru a face acest lucru, atingeți orice obiect metalic sau împământați-vă, pentru a evita deteriorarea componentelor interne ale aparatului dumneavoastră.

- Nu folosiți niciodată un aspirator pentru a curăța praful din interiorul unui computer. Electricitatea statică generată de dispozitiv poate distruge circuitele sistemului.

-O cutie de aer comprimat și o varietate de perii de curățare sau de vopsea mai mici sunt mai eficiente în îndepărtarea prafului și a murdăriei de pe componente.

 

Protecția componentelor fragile

Deși toate componentele electronice ale unui calculator generează căldură în timpul funcționării, anumite componente sunt mult mai fierbinți decât altele.

CPU:

Cpu sau Unitatea centrală de procesare este 'creierul' calculatorului. Aceste microprocesoare sunt concepute pentru a urma instrucțiunile, a executa și a da viață programelor instalate în calculator. Aceste dispozitive se încălzesc foarte tare din cauza numeroaselor calcule efectuate de unitate într-un interval scurt de timp, practic mai mult de 2,8 miliarde de instrucțiuni pot fi procesate pe secundă. Din acest motiv, procesoarele sunt întotdeauna echipate cu un radiator mare și un ventilator, care se află direct pe componenta de pe placa de bază.

Cartela grafică:

O placă grafică sau GPU este, în general, cel de-al doilea dispozitiv cel mai fierbinte dintr-un computer. Acesta este responsabil de procesarea imaginilor și de crearea interfețelor care sunt afișate pe ecranul computerului. Acestea sunt indispensabile, de exemplu, pentru un gamer sau un jucător de jocuri video. Aceste unități funcționează la viteze diferite, în funcție de operațiunile efectuate. Dacă rulați un program grafic foarte greu, GPU-ul se va ocupa de un număr mult mai mare de comenzi și, prin urmare, se va încălzi mai mult. De obicei, atunci când astfel de dispozitive sunt instalate de către un utilizator, ele sunt întotdeauna însoțite de un ventilator, chiar și unele modele de bună calitate pot fi echipate cu un radiator.

Memorie cu acces aleatoriu:

Memoria cu acces aleatoriu, cunoscută sub acronimul RAM, este o memorie electronică temporară a programelor și proceselor active în timpul unei sesiuni de calculator. Aceste plăci, care sunt de obicei instalate în perechi, pot fi comparate cu memoria pe termen scurt. Deși aceste unități nu generează atât de multă căldură în comparație cu alte dispozitive, utilizarea lor constantă poate absorbi mai multă energie de la sursa de alimentare, rezultând o formă de căldură care trebuie disipată în mod corespunzător prin circuitele RAM.

Proprietățile unui ventilator de calculator

În cele ce urmează sunt descrise principalele caracteristici ale unui ventilator de calculator.

Dimensiuni:

Ventilatoarele pot avea o lățime de la 40 la 140 mm și o înălțime de la 10 la 20 mm. Este important de știut că dimensiunea acestui dispozitiv este direct proporțională cu capacitatea sa de a extrage aer. Cu cât ventilatorul este mai mare, cu atât mai mult aer va circula. Un alt lucru pe care trebuie să-l știți este că spațiul disponibil în interiorul șasiului computerului va determina în mare măsură alegerea dimensiunii ventilatorului.

Sursa de alimentare:

Uneori, acest sistem de ventilatoare este alimentat printr-un mic conector cu trei sau patru pini de pe placa de bază, în timp ce alte modele sunt atașate direct la unitatea de alimentare (PSU).

Zgomotul produs:

Zgomotele produse de ventilatoare se măsoară în decibeli (dB) și pot varia între 18 și 35 dB, și chiar puțin mai tare. Acest lucru, totuși, nu este un indicator de calitate, ci depinde de designul ventilatorului. Dacă nu doriți ca acest echipament să fie zgomotos, puteți căuta un aparat mai silențios cu putere și proprietăți de răcire similare.

Proprietăți de răcire:

Proprietățile de răcire ale unui ventilator se măsoară în picioare cubice pe minut de debit de aer (CFM picioare cubice pe minut ). Cu cât este mai mare CFM, cu atât este mai bun ventilatorul. Trebuie să vă amintiți că această valoare nu este singurul indiciu pentru a stabili dacă dispozitivul de răcire este mai bun sau nu. Trebuie luate în considerare și alte variabile, cum ar fi designul paletelor ventilatorului.

Atribute cosmetice:

Aceste sisteme de disipare a căldurii sunt disponibile într-o serie de accesorii variate, inclusiv o calitate uneori reglabilă de lumini neon, culori, precum și diferite finisaje de vopsea. Aceste caracteristici nu au nimic de-a face cu performanța ventilatorului. Unii utilizatori caută componente de bună calitate, precum și un design rafinat; alții se concentrează doar pe beneficii. Totul depinde de gustul consumatorului. Cu toate acestea, cel mai important lucru este să mențineți temperatura internă a computerului dumneavoastră reglată.

Fluxul de aer și zgomotul ventilatorului:

Când alegeți un ventilator pentru PC-ul dumneavoastră, două sunt cele mai importante lucruri de luat în considerare: cât de mult aer trebuie să împingă ventilatorul și cât de mult zgomot face atunci când se întâmplă acest lucru? De asemenea, atunci când procesorul computerului lucrează în același timp la sarcini precum compresia de videoclipuri sau jocuri cu grafică intensă, dispozitivul de răcire își mărește viteza pentru a asigura un flux de aer suplimentar. În cele din urmă, procesul de răcire își mărește viteza atunci când temperatura ambiantă este mai ridicată.

Controlul vitezei ventilatorului:

Dacă vă îngrijorează faptul că aparatul dvs. este zgomotos, vă sugerăm să achiziționați un controler de viteză a ventilatorului . Acest lucru vă va permite să reglați turația ventilatorului. Cu toate acestea, aceste dispozitive tind să fie scumpe, așa că vă recomandăm să achiziționați modelele de ventilatoare care vin cu un buton pentru a regla turația și, prin urmare, sunetele enervante.

 

Sfaturi pentru instalarea unui ventilator de calculator

Pentru a obține cele mai bune rezultate în timpul instalării dispozitivului, vă recomandăm să urmați aceste sfaturi:

-Dacă se folosește un ventilator pentru a scoate aerul cald din carcasă, este mai bine să îl instalați în partea superioară a șasiului, deoarece căldura se va ridica și va părăsi computerul mai eficient.

-În cazul în care mai multe ventilatoare sunt instalate într-o mașină, puteți amplasa câteva filtre de praf pentru a elimina proactiv particulele din aerul care circulă.

-Un radiator poate fi o opțiune suplimentară în cazul în care aveți componente foarte puternice în PC-ul dumneavoastră.

-Încercați să plasați computerul într-o locație în care aerul poate circula corect, acest lucru va ajuta la îmbunătățirea eficienței noului ventilator cooler.

De ce avem nevoie de accesorii cum ar fi ventilatoarele de răcire?

După cum am văzut, ventilatoarele pentru PC sunt accesorii care vă oferă un sistem rapid și fiabil pentru a disipa în mod corespunzător căldura care se acumulează în interiorul computerului, prevenind probleme grave cu componentele prețioase.

Uneori este recomandabil să actualizați sau să înlocuiți aceste dispozitive.

Unele dintre aceste motive sunt:

  • Actualizarea desktopului.
  • Activarea unor lumini decorative.
  • PC-ul dumneavoastră generează multă căldură și tinde să se supraîncălzească.
  • Doriți să obțineți performanțe mai bune de la PC-ul dumneavoastră.
  • Sunteți preocupat de longevitatea componentelor dumneavoastră.
  • Îți place să ai grijă de estetica și să iubești mașina ta.

Cele mai populare mărci

În diferite magazine și portaluri online , cum ar fi Amazon , puteți găsi un număr infinit de răcitoare cu ventilator ; cu toate acestea, există 3 mărci care domină vânzările:

Tacens:

Simplitatea este principala lor identitate. Acest brand se angajează să ofere cumpărătorilor produse de primă clasă la un preț cu adevărat accesibil și accesibil tuturor bugetelor.

Cooler Master:

O altă marcă de stele de pe piață este Cooler Master, producătorii săi au proiectat ventilatoare eficiente și performante cu intenția de a mulțumi cei mai pretențioși cumpărători.

Phanteks:

Phanteks este o marcă modernă care oferă cele mai bune performanțe în rândul concurenței, deoarece nu numai că oferă clienților săi un raport calitate/preț incredibil, dar și design, putere și eficiență sunt asigurate în produsele sale.