19 aprilie 2019

Sursa: onet.pl, 112.international

  În cadrul unui interviu acordat agenției Onet.pl, Slawomir Nitras, membru al Seimului polonez (camera inferioară a parlamentului), a declarat că premierul Ungariei, Viktor Orban, a cerut Poloniei să anexeze unele teritorii ucrainene.

 

"Orban ne îndeamnă să capturăm terenurile în timpul crizei din Ucraina și să le împărțim. El visează să schimbe granițele în Europa, la fel ca Vladimir Putin ... Orban este extrem de periculos și un om foarte inteligent", a avertizat S. Nitras.

 

Parlamentarul polonez a adăugat că Ungaria "este o țară foarte periculoasă, cu imense complexe istorice, care au apărut după ce a pierdut o parte din teritoriul său", dar Polonia nu dorește să destabilizeze Europa.


Făcând un scurt istoric al relațiior ucraineano-ungare, media din Ucraina amintește despre declarațiile anterioare ale lui V. Orban, în care acesta a susținut că Ungaria sprijină Ucraina în conflictu cu Rusia, "în pofida faptului că guvernul ucrainean a adptat o poziție antimaghiară". Cu altă ocazie, acesta a declarat că Ucraina nu are perspective de a intra în UE și NATO decât dacă se reîntoarce pe calea prieteniei și a parteneriatului strategic cu Ungaria.

 

Relațiile dintre Ucraina și Ungaria s-au degradat semnificativ în 2017, atunci când parlamentul ucrainean a aprobat legea învățământului, prin care s-a stabilit că elevii minorităților naționale din Ucraina vor trece treptat la învățământul bazat pe utilizarea limbii ucrainene, iar studierea limbii materne devine opțională.

 

Foto: Reuters

 

 

 

Victor Orban a cerut Poloniei să ocupe teritorii din Ucraina în timpul crizei și să le împartă cu Ungaria 

Black Sea 

Military Activities Picture

  1. ro

EVENIMENTE