28 mai 2019

Sursa: dailystorm.ru

  Pe 27 mai, siteul rusesc cu denumire în limba engleză DailyStorm a publicat propria analiză privind rezultatele alegerilor parlamentare europene, sub titlul "Cei care nu și-au ascuns legăturile cu Kremlinul au câștigat". Ce va câștiga Rusia de la Parlamentului European în noua legislatură? Prezentăm în continuare conținutul articolului, cu precizarea că modul de abordare și citatele folostite denotă o componentă subiectivă, unilaterală, în tratarea problematicii relațiiei dintre UE și Rusia. 

                                                                        *            *

  În componența Parlamentului European au intrat forțe politice pro-ruse. Potrivit DailysStorm, printre politicienii care se află în noua componență a Parlamentului European sunt cei care au declarat deschis că sunt împotriva sancțiunilor împotriva Rusiei și chiar au vizitat "Republica Crimeea" chiar înainte de alegeri. Vorbim despre francezii și cei mai apropiați asociați ai lui Marin Le Pen - Thierry Mariani și Nicolas Be. De asemenea, a intrat în Parlamentul European primarul din Riga, Nil Ușakov, care fusese înlăturat din fucție și care a apărat interesele populației vorbitoare de limbă rusă din Letonia. După cum au declarat parlamentarii ruși pentru DailyStorm, rezultatul alegerilor dă speranță unei schimbări a relațiilor Moscovei cu Uniunea Europeană, unde fracțiunile care au dictat politica întregii Europe au pierdut majoritatea.

 

Se va ajunge la negocieri

Fracțiunea Alianței Progresiste a Socialiștilor și Democraților (S&D) și a Partidului Popular European (PPE) au definit în ultimii ani politica Uniunii Europene, al cărei parlament este considerat una dintre cele mai influente structuri din Europa. Însă, după alegerile curente, acestea nu vor putea să conducă fără o alianță cu alte forțe politice. Potrivit datelor preliminare, PPE va avea doar 180 de locuri din cele 751 (după ce au pierdut 41 de locuri față de legislatura trecută), iar aliații lor - S&D - 146 de locuri (cu o pierdere de 40).

 

Cea de-a treia forță politică din Parlamentul European au devenit oponenții lor politici direcți - liberalii pro-europeni și așa-numiții euro-sceptici, grup care include un spectru larg de partide - de la naționaliști la susținătorii Brexit-lui. Fracțiunea Alianței Liberalilor și Democraților pentru Europa (ALDE) câștigă 109 locuri, alte 69 sunt primite de Verzi, 59 de către Conservatorii și Reformiștii Europeni, 58 de către fracțiunea Europei Națiunilor și Libertăților. Alte 39 de locuri au fost acordate Stângii Unite Europene și 29 deputaților independenți.

 

Candidatul principal la postului de președinte al Comisiei Europene (cel mai înalt organism executiv al UE) a fost până acum considerat liderul fracțiunii Partidului Popular European, Manfred Weber, care a susținut în repetate rânduri menținerea sancțiunilor împotriva Federației Ruse și s-a declarat împotriva construirii gazoductlu Nord Stream-2. Însă, acum nu va fi simplă obținerea acestei numiri. În special dacă se ține cont de declarația sa, potrivit căreia PPE nu intenționează să coopereze cu partide care nu cred în proiectul Uniunii Europene. Potrivit presei germane, dacă ALDE și S&D nu sprijină candidatura lui Weber, acesta nu va obține postul. Nu întâmplător la Bruxelles sunt vehiculate și alte nume de candidați. Printre aceștia, negociatorul principal pe Brexit, francezul Michel Barnier, și daneza Margret Vestager. Este de relevat faptul că, pe lângă rezultatul neașteptat pentru europeni, surpriză la aceste alegeri a fost participarea la vot, care a crescut până la 50,5% și a fost cu 8% mai mare decât în ​​2014. Potrivit experților europeni, această tendință a apărut ca urmare a politizării rapide a societății pe fondul creșterii acțiunilor de protest cauzate de mișcarea vestelor galbene, discursurile anti-imigrație și numeroasele demonstrații din orașele europene sub sloganul intensificării luptei împotriva schimbărilor climatice.

 

Cu prudență și speranță

    Componența anterioară a Parlamentului European, cu două luni înainte de alegeri, a rupt relațiile cu Rusia. În cursul ultimei sesiuni plenare, a fost adoptată o rezoluție privind relațiile politice dintre UE și Federația Rusă, care conține propunerea de sistare a proiectului Nord Stream 2, prevede posibilitatea extinderii sancțiunilor personale, limitarea accesului Federației Ruse la finanțare și tehnologii și renunțarea la tratarea Moscovei ca partener strategic. Cu toate acestea, după alegerile curente, situația din relațiile ruso-europene se poate schimba în altă direcție. În orice caz, asa se consideră în cadrul parlamentului rus.

 

"Voi spune cu prudență că rezultatul alegerilor ar putea influența asupra relațiilor noastre dintr-un motiv simplu. Desigur, nu s-a întâmplat o revoluție, dar există o schimbare în compoziția calitativă a viitorilor deputați. Dacă înainte se făceau declarații antirusești de diferite feluri, cu o preponderență semnificativă în voturi, acum, odată cu apariția forțelor politice care au criticat public autoritățile UE, va fi mai ușor să schimbăm situația", a declarat vicepreședintele Comitetului pentru proble internaționale din cadrul Consiliului Federației, Andrei Klimov.

 

În opinia sa, noii deputați ai Parlamentului European nu vor apăra interesele Moscovei, dar vor insista pentru reluarea dialogului cu Rusia, deoarece acestea pleacă de la interesele naționale ale statelor lor, și nu de la cele ale Statelor Unite. "Puțini sunt acei politicieni, care anterior au ocupat o poziție necomplementară față de Federația Rusă, să fie forțați în prezent să-și corecteze opiniile în funcție de cerințele electoratulu. În orice caz, faptul că președintele francez Emmanuel Macron și asociații săi au primit mai puține voturi decât susținătorii lui Marine Le Pen, spune multe. Cu atât mai mult cu cât Le Pen nu s-a rușinat să aibă relații cu Kremlinul", a declara senatorul. 
 
Speră în posibilitatea reluarii cooperării interparlamentare cu Federația Rusă și Leonid Sluțki, președintele Comitetului pentruprobleme externe al Dumei de Stat. "Din partea noastră, sperăm că noua configurație a Parlamentului European și influența tot mai mare a forțelor pragmatice vor permite reînnoirea cooperării interparlamentare cu Rusia. Desigur, trebuie să ne întoarcem la formatele comune de interacțiune și să rezolvăm toate problemele prin dialog", a declarat acesta reporterilor, subliniind că aceste alegeri "schimbă serios peisajul politic ".
 

Dar iată că și președintele Dumei de Stat, Viaceslav Volodin, consideră că schimbarea în ierarhie a forțelor politice este cauzată de problemele acumulate față de politicienii europeni, de nesoluționarea problemelor cetățenilor, în primul rând în domeniul economiei și politicii migrației, precum și de cererea tot mai crescândă de consolidare a rolului statelor naționale în luarea deciziilor în Parlamentul European. "Alegătorii europeni votează în primul rând pentru o Europă prosperă și independentă, doresc să se acorde mai multă atenție pentru interesele țărilor lor și pentru a păstra bazele suveranității. De asemenea, o astfel de Europă dorește să vadă și Rusia. Susținerea orbește a cursului impus Uniunii Europene de dincolo de ocean, atacurile și provocările anti-ruse ar trebui să devină un lucru din trecut", a explicat Volodin. Potrivit acestuia, în prezent, europenii au formulat cererea pentru un curs suveran pragmatic și este important ca politicienii din UE să audă voința poporului lor. "Uniunea Europeană, în pofida diferențelor noastre, rămâne vecinul nostru și cel mai mare partener comercial și economic. Este important ca deputații aleși în noul Parlament European să fie pregătiți pentru noi abordări și pentru un dialog egal cu Rusia", afirmă politicianul.

 

ComentariuDailystorm se autocaracterizează ca "un grup de voluntari din diferite zone media, care s-a decis să îmbine eforturile si finanțele proprii in beneficiul jurnalismului rusesc". Scopul declarat al siteului este "să împărtășească cu cititorul informații importante și relevante și să clarifice procesele care au loc atât în interiorul țării, cât și în străinătate, în contextul în care relația dintre guvern și societate a atins un punct critic".

Cu toată această prezentare, care ar trebui să creeze o imagine de independență a siteului printre celelalte mijloace media rusești, cel puțin în problemele de politică externă autorii îmbrățișează aceleași teme, utilizează tehnici și adoptă poziți similare vectorilor media de propagadă rusească consacrați. Principala temă regăsită în material, devenită în ultima perioadă recurentă în mediul rusesc de politică externă, este reprezentată de "necesitatea" orientării UE către un partener vecin, serios și stabil, cum este Rusia, în detrimentul relației "de vasalitate", transoceanice, cu SUA.  

Imagine cu caracter simbolic
Viziunea Rusiei asupra alegerilor europene: "Cei care nu și-au ascuns legăturile cu Kremlinul au câștigat"

Black Sea 

Military Activities Picture

  1. ro

ANALIZE & SINTEZE