05 decembrie 2019

Sursa: ua.interfax.com

 Pe 4 decembrie, în cadrul unei conferințe de presă susținute după discuțiile cu președintele Serbiei, Alexander Vučić, președintele rus, Vladimir Putin, a declarat că Rusia este gata să mențină și tranzitarea gazelor naturale prin Ucraina, însă oferta actuală a Kievului este inacceptabilă din punct de vedere economic. 

 

"Repet constant că suntem gata să păstrăm tranzitul ucrainean. În prezent negociem la Viena. Acesta nu este un secret. Este adevărat, condițiile pe care ni le oferă Ucraina sunt inacceptabile din punct de vedere economic. Deocamdată. Dar sper că această poziție este una negociabilă - este posibil să ne coordonăm cumva pozițiile", a declarat Putin

 

Președintele Gazprom, Alexei Miller, consideră, de asemenea, tarifele Ucrainei pentru asigurarea tranzitului gazelor naturale către Europa, în anul 2020, drept „foarte, foarte mari”. Acesta a precizat că tarifele sunt semnificativ mai mari decât cele la care părțile lucrează în prezent.

 

„Suntem în contact permanent cu compania care ar trebui să devină un operator de transport independent de gaze naturale în Ucraina, iar consultările noastre se desfășoară la Viena. Discutăm despre un acord inter-operator și despre un acord de transport”, a declarat A. Miller.

 

Comentariu BSMAP: Operatorul independent la care face referire A. Miller ar putea fi, cel mai probabil, subsidiara Naftogaz care răspunde de transportul gazelor natrale, Ukrtransgaz, care în mod normal ar trebui privatizată după principiul minim 51% capital privat. 

În cursul negocierilor, Naftogaz și-a exprimat disponibilitatea de a restabili aprovizionarea cu gaze naturale din Rusia, însă numai după ce Gazprom rambursează datoria pe care o are față de Ucraina conform deciziei Curții de arbitraj de la Stockholm.

 

V.Putin: oferta Kievului privind tanzitarea gazelor este inacceptabilă din punct de vedere economic

Black Sea 

Military Activities Picture

https://psihologiepitesti.wordpress.com/

  1. ro

EVENIMENTE