08 iulie 2020

N. Iordan, sursa:kallxo.com

  Președintele sârb Aleksandar Vucic a declarat (07.07.2020) că va "solicita ca Uniunea Europeană să joace un rol politic mai important" în dialogul Priștina-Belgrad. Joi (09.07.2020), președintele sârb se va întâlni la Paris cu omologul său francez, Emmanuel Macron. În timpul unei conferințe de presă desfășurată la Belgrad, Vucic a declarat că țara sa se confruntă cu o "vară și o toamnă dificile" în ceea ce privește Kosovo.  "Nimeni nu vrea să ne ofere nimic, va pune presiune asupra noastră să pierdem". Acesta este motivul pentru care avem nevoie de unitate", a afirmat Vucic. 
 
Marți (07.07.2020), președintele Macron s-a întâlnit cu premierul kosovar Avdullah Hoti. Franța rămâne angajată să ajute Priștina în procesul de dialog dintre Kosovo și Serbia. Potrivit Biroului primului ministru al Kosovo, pe 10 iulie, se așteaptă un summit on-line între Kosovo și Serbia, cu medierea președintelui francez Emmanuel Macron și a cancelarului german Angela Merkel. Summit-ul, la care participă și Înaltul Reprezentant al Uniunii Europene, Josep Borrell, este menit să faciliteze normalizarea relațiilor dintre Kosovo și Serbia.  Pe 12 iulie, premierul kosovar Avdullah Hoti se va întâlni la Bruxelles cu președintele sârb Aleksandar Vucic. Această întâlnire dintre Hoti și Vucic va marca reluarea dialogului, mediat de Uniunea Europeană, început în 2011. 
 
Acest proces a fost suspendat la sfârșitul anului 2018, din cauza unei taxe impuse de autoritățile kosovare împotriva mărfurilor sârbe. Această măsură a fost înlocuită ulterior cu reciprocitatea, însă, în iunie, guvernul de la Priștina a decis să ridice măsurile de reciprocitate, pentru a oferi șansa reluării dialogului. 
 
 

 

Vucic: Occidentul va exercita presiuni asupra Serbiei pentru a pierde controlul asupra Kosovo

Black Sea 

Military Activities Picture

https://psihologiepitesti.wordpress.com/

  1. ro

EVENIMENTE